Vandaag zijn we getuige van een huwelijk. Niet op het stadhuis, maar hier in de autofabriek.
We zijn hier bij de enige personenautofabriek van Nederland. Sinds 1968 rolden hier zo'n vijf miljoen auto's van de band. Ze begonnen met één model. Maar inmiddels bouwen ze verschillende merken en modellen tegelijkertijd en dwars door elkaar heen. Maar hoe worden deze auto's gemaakt? En wat heeft dat met een huwelijk te maken?
Het bijzondere is dat de complete auto, zowel de binnen- als de buitenkant hier zo stap voor stap als een soort bouwpakket in elkaar wordt gezet. Om daarvoor te zorgen, zijn er hier ruim 7000 mensen aan het werk. En 1300 robots.
Het is hier zo ongelofelijk groot. Het lijkt wel een dorp. De fabriek bestaat uit vier grote afdelingen. De pershal. De carrosseriehal. De lakstraat. En de montagehal. En dit is de opslag. Alle onderdelen die hier liggen, komen in auto's terecht.
Het begint allemaal bij deze grote rollen staal. Ik kan me bijna niet voorstellen dat hieruit een auto ontstaat. Ze hebben allemaal verschillende diktes die in stukken worden geknipt en naar de persen gaan.
Elk onderdeel heeft zijn eigen vorm en zo komen ze de persen uit. Dit is de zijkant van de auto met hier het tankdopje. Maar er liggen hier ook daken, bodemplaten, deuren. En hierzo: een motorkap. Kijk, hier komen de lampen in te zitten. Maar dan is het tijd om al die onderdelen in elkaar te zetten.
En hier zet een lasrobot de motorkap in elkaar.
In de carrosseriehal zetten al deze robots de onderdelen van de auto in elkaar.
Alles wordt met de computer aangestuurd. Zo weten alle robots precies met welk type auto ze bezig zijn en wat er moet gebeuren. Dus er wordt hier gelast, gelijmd, geschroefd... En alles past precies! Tot op de tiende millimeter nauwkeurig.
Als de kale carrosserie klaar is, dan zie je ook echt dat het al op een auto begint te lijken.
Het wordt nog één keer goed gecontroleerd en dan is het tijd voor de volgende stap.
De carrosserieën komen in een grote buffer: een soort wachtruimte. Van hieruit worden de auto's naar de lakstraat gestuurd.
De autoframes zijn klaar. Maar ze zien er nog wel een beetje saai uit zo. Dus tijd voor een kleurtje. En dat gebeurt hier in de lakstraat. Er komen verschillende laklagen op de auto, maar dan moet de auto wel stofvrij zijn.
En daar helpt deze dame bij. De emoe uit Australië. Hierachter zie je een rol met 10.000 veren van die vogel. Die rollen helpen om al het stof weg te halen.
Daarna wordt de carrosserie helemaal ondergedompeld in 15 voorbehandelingsbaden. Zo komen de beschermlagen erop.
Tot slot spuiten de robots de auto's in de juiste kleur. Dat gaat volautomatisch. Dus de juiste modellen krijgen automatisch de juiste kleur.
Als de lak erop zit, dan gaat hij drogen in de droogoven. Uiteindelijk worden ze hier in deze speciale lichttunnel nog één keer helemaal gecheckt. Want die lak moet er superstrak op zitten. Anders mag hij niet door naar de eindmontage.
Het geraamte, chassis, zit in elkaar. Hij heeft een mooi kleurtje gekregen. Dan is het nu tijd voor het interieur en... de motor.
In de eindmontage komen nog 4000 onderdelen bij elkaar. Zoals kabels, bumpers, lampen, handvaten, ramen, spiegels... Het is een hele klus om alles op tijd bij elkaar en in de auto te krijgen.
De deuren worden tijdelijk van de auto's verwijderd zodat de medewerkers en de robots goed bij de binnenkant kunnen. De deuren worden via een aparte productielijn afgemaakt en komen dan bij exact dezelfde auto weer terug.
Op deze plek in de fabriek krijgt de auto zijn eigen chassisnummer. Een soort identiteit. Je kunt het vergelijken met het nummer in je paspoort. Het nummer wordt er nu ingetikt. Dat zijn de tikjes die je hoort. En dat is voor elke auto een uniek nummer. Zo is ook elke auto uniek.
Elke auto wordt op maat samengesteld. Maar het belangrijkste moet er nog in. Want hier wordt het een echte auto. Een auto zonder motor, daar kom je natuurlijk niet ver mee. Hier wordt het onderstel, inclusief de motor, in één keer verenigd met de auto. En daarom noemen ze dit in de fabriek: het huwelijkspunt. Het is ook best een plechtige gelegenheid.
Kijk. Nu begint het echt op een auto te lijken. Er mist nog van alles, hoor. Er moeten nog wielen op en spiegels en ruitenwissers. Maar het komt eraan.
En dan... het onderdeel dat natuurlijk niet kan ontbreken. Het stuur. Alsjeblieft. Dank je wel.
Maar... voordat de auto de fabriek uitrijdt, wordt hij eerst uitgebreid getest.
Echt alles wordt uitgebreid getest. Daarom zitten we nu in een douche om te kijken hoe waterdicht deze auto is.
Ongelofelijk, hè? Dat deze hele auto gewoon gemaakt is uit een paar stalen platen. Deze auto heeft alle testen goed doorstaan. Dus eh... hij kan de weg op. Goede reis, hè.