Ik wil nu ook wel eens wat gebaren leren en daarom ben ik onderweg naar Bianca. Zij is slechthorend en geeft les in gebaren. Hee, hallo. Kom binnen. Ze geeft een online cursus waar ze met filmpjes elke week nieuwe gebaren uitlegt. Er doen al 10.000 mensen mee.
Van harte welkom. Deze week gaan we kijken naar de gebaren voor het weer. Het eerste gebaar is regen. Regen.
Bianca, waarom ben je begonnen met het maken van deze filmpjes? Omdat ik het belangrijk vind dat meer mensen gebaren leren. Want veel dove en slechthorende mensen kunnen zich nog wel eens buitengesloten voelen. Bijvoorbeeld in grote groepen, als veel mensen met elkaar praten. Dat volgen wij niet allemaal. Dan is het heel fijn als mensen gebaren kunnen. Ik vind zelf het gebaar van goedemorgen bijvoorbeeld heel mooi. Zal ik je die leren?
Graag. Het gebaar van goedemorgen is: 'goede'... Goede. 'Morgen.' Welke kant op? Ga ik je stap voor stap leren. Eerst doen we 'goed'. Duim omhoog en dan je palm naar jou toe. Ja. En dan: laat de zon opkomen. Goede morgen. En wat is dan goedenavond? Wat denk jij? Het gordijntje weer dicht. Toch? Precies! Goede... avond.
Het is niet zo dat er één gebarentaal is die in alle landen hetzelfde is. Net als gesproken taal is ook gebarentaal overal anders. Er zijn ongeveer 150 gebarentalen. Bijvoorbeeld in Nederland is het gebaar voor bloem: bloem. Je houdt de steel vast en je ruikt. Bloem. Mooi. Maar in de Amerikaanse gebarentaal is dit 'bloem'. Dat is wel echt iets anders. Maar hoe ontstaan die gebaren nou? Heel veel gebaren zijn heel logisch. Bijvoorbeeld het gebaar voor thee. Je houdt je beker vast en daar zit warm water in en je haalt het theezakje heen en weer. Superlogisch, toch? Maar bijvoorbeeld het gebaar voor water. Water. Water? Ja, water. Die is weer niet zo logisch. En waarom... geen idee.
Wat is nou het grootste verschil tussen gebarentaal en gesproken taal? Gebarentaal is echt een gevoelstaal. Wij horen bijvoorbeeld niet hoe jij iets zegt in je stem. Bijvoorbeeld je intonatie. Als jij bijvoorbeeld zegt 'wat LEUK', dat horen wij niet. Wij horen niet dat jouw stem omhoog gaat. Wij kijken alleen maar naar je gezicht en we zien alleen maar... Ooo, ja. En daarom is het heel fijn als je bijvoorbeeld zegt 'Nee, niet leuk'. Of 'leuk'. Of 'leuk!', 'Leuk, leuk, leuk!'. Zo kun je met je gezichtsuitdrukking al ontzettend veel laten zien. En het is voor ons heel belangrijk.
Maar gebarentaal is niet alleen een taal voor doven en slechthorenden, toch? Nee, zeker niet. Er zijn ontzettend veel mensen die gebarentaal gebruiken om beter te kunnen communiceren met elkaar. Zoals? Bijvoorbeeld mensen die moeilijk uit hun woorden kunnen komen. Of mensen die helemaal niet kunnen spreken. En ook bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Die kunnen met behulp van gebaren zichzelf veel verstaanbaarder maken. Hoe maak je eigenlijk iemands naam in gebaren? Je kunt je naam spellen. Met het handalfabet. Mijn naam is B-I-A-N-C-A. Bianca. Maar nog leuker is natuurlijk een naamgebaar. En mijn naamgebaar is bijvoorbeeld Bianca. Ohhh, kunnen wij er van mij ook eentje verzinnen? Natuurlijk. Zullen we dat doen? Oké, maar hoe doen we dat? Een naamgebaar zegt dus iets over jou persoonlijk. Over hoe je eruitziet, over je karakter of over een talent dat je hebt. Of iets over mijn haar? Zeker. Mijn krullen. Dit. Sosha. Cool! Die is fantastisch. Sosha. Heel mooi. En hoe zeg ik dan 'mijn naam is Sosha'? Wat je dan doet is dat je zegt: Mijn... Naam... Is Sosha. Tot ziens. Tot ziens. Zo zie je maar, gebarentaal leren is gewoon hartstikke leuk. Wil je nou ook een aantal gebaren leren, kijk dan op www.hetklokhuis.nl. Goedenavond en tot ziens.