Dit is een pilletje met visolie. Dat vet van vissen is tegenwoordig niet aan te slepen. Het zit namelijk vol met belangrijke vetzuren. En daar krijgen we, zo gaat het verhaal, te weinig van binnen. Maar is dat ook zo? En welke vis zit er eigenlijk in die visolie?
Dit is een vissersboot voor de kust van Zuid-Amerika. Peru, om precies te zijn. Hier leeft de vis die uiteindelijk als visolie terechtkomt in deze capsule. Sinds een paar jaar slikken veel mensen die als extraatje voor hun gezondheid. Ze bevatten namelijk essentiële omega-3 vetzuren.
“Visolie bestaat voor een groot deel, ongeveer 30% uit omega-3-vetzuren en aan die omega-3 vetzuren worden bepaalde eigenschappen toegeschreven.
En dat zijn niet de minste eigenschappen. Omega-3 zou helpen tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hoger cholesterol, gedragsproblemen, dementie, reuma, gezichtsproblemen en zelfs kanker. Omdat we zelf geen omega-3 aanmaken, moeten we ze halen uit andere dingen, zoals vis. Of dus, uitgeknepen vis, in de vorm van pilletjes. En in Peru helpen ze ons daar graag mee. Allemaal met dank aan een vis: ansjovis.
Om visolie te krijgen worden de ansjovissen vermalen tot meel en uitgeperst. En dat terwijl de vis die wordt gebruikt voor die kostbare visoliepillen tot voor kort weinig waarde had en alleen gebruikt werd als veevoer.
En zo is ansjovis geworden van afval tot big business. Maar is dat wel terecht?
“Een gezond iemand heeft die visoliepillen niet nodig. Als je een gewoon dieet volgt krijg je genoeg omega-3 vetzuren binnen”. Visolie is dan misschien een belangrijke bron van omega-3 vetzuren, die zitten ook in andere dingen. Zoals noten, plantaardige oliën, vlees en groente. “de reden waarom sommige mensen meer nemen is dat er aan de extra consumptie bijzondere eigenschappen worden toegeschreven. Er is dus bijzonder veel onderzoek naar gedaan en daarvan is de conclusie als je wil voorkomen dat je ziek wordt als je niet ziek bent, heeft het geen zin.”
In de praktijk heeft bijna niemand er een tekort van. En zo verdwijnen jaarlijks miljoenen Zuid-Amerikaanse visjes in pillen die vooral bijdragen aan een goed gevoel.