De tijger is zó sterk, dat hij niets te vrezen heeft van andere dieren. Maar: de mens is wél een gevaar voor hem. Daardoor zijn er nu veel minder tijgers dan honderd jaar geleden.
De tijger is de koning van de jungle, zoals hier, in Indonesië. Maar er zijn ook tijgers die het liefst in de koude bossen van Rusland leven. Tijgers leven alléén, in hun eigen territorium, van zo’n 70 km2. Dat is iets groter dan het eiland Ameland. In het oosten van Rusland, waar minder voedsel te vinden is, is zijn territorium soms wel tien keer groter. Het gebied van een vrouwtje is vaak een stuk kleiner.
Vroeger werd er voor de lol op tijgers gejaagd. Tegenwoordig is het jagen op tijgers verboden. Toch wordt er nog veel illegaal op tijgers gejaagd. Hun lichaamsdelen worden voor veel geld verkocht, omdat mensen geloven dat ze als medicijn werken. De botten zouden bijvoorbeeld helpen tegen malaria en reuma. Ook voor het vel van een tijger wordt veel geld betaald.
De tijger wordt ook bedreigd doordat mensen zijn leefgebied innemen. Ze zijn er gaan wonen en kappen bomen voor het hout en om akkers aan te leggen. Hierdoor is er minder ruimte voor de tijger én voor zijn prooidieren. De tijger is een bedreigde diersoort geworden.
Om de tijger te beschermen en te zorgen dat het aantal tijgers in het wild omhoog gaat, worden er nu maatregelen genomen. Bewakingsteams proberen te voorkomen dat stropers tijgers doden. Ook zijn er teams die de tijgers in de gaten houden. Omdat tijgers verborgen leven is het tellen van tijgers niet eenvoudig. Er wordt dus veel gebruik gemaakt van camera’s met een bewegingssensor. Daar ben je!
Ook worden er reservaten opgezet die met elkaar verbonden zijn met stroken natuur, zodat het jachtgebied van de tijgers groter wordt en ze elkaar makkelijker kunnen opzoeken om te paren. Zo kunnen we hopelijk nog lang genieten van de koning van de jungle.