Als ik op hun berichten op de social media afga, is het populairste werkwoord van BN’ers ‘mogen’. Moet je kijken:
Erland Galjaard ‘mocht drie jaar geleden met Wendy trouwen’, Özcan Akyol twittert ‘Ik mocht een aflevering van Zomaareengast presenteren’ en tenslotte ‘Mag’ Simon van Nick en Simon tijdens een concert in Ahoy aankondigen dat zijn vrouw zwanger is.
Ik begrijp een aantal dingen niet: Wie is die geheime BN’er-opdrachtgever? Wie geeft ze die toestemming? Maar vooral … wat maakt onze sterren zo deemoedig? En heeft het iets te maken met de hashtag #dankbaar die vaak in één adem geschreven wordt?
Kijk, hier is presentatrice Astrid #dankbaar voor het mooie programma dat ze bij Omroep Max ‘mag’ maken. En hier gebruikt Nick ‘m ook bij datzelfde concert in Ahoy, waar iedereen ‘een bijzonder kippenvel-moment’ heeft gehad.
Even over dat kippenvelmoment. Het koppelteken is nergens voor nodig, we schrijven de woorden gewoon aan elkaar. Maar ‘kippenvel’, dat is zo’n woord waar zo’n beetje iedereen een mening over heeft. Want is het nou ‘kippenvel’ of ‘kippevel’?
De officiële regel van de Taalunie zegt dat het ‘kippeNvel’ moet zijn want, hou je vast, daar komt de definitie ‘we schrijven de tussenklank als -en- als het linkerdeel van de samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat een meervoud heeft op -en, maar geen meervoud op -es. In andere gevallen schrijven we -e-.
Dus:
- kip, meervoud kippen en dus ‘kippenvel’
- Groente, meervoud groenten of groentes, en dus ‘groentela’
Een idioot gecompliceerde regel, met allemaal mitsen en maren en een stortvloed aan uitzonderingen als ‘Onze-Lieve- Vrouwekerk’, ‘spinnewiel’ en ‘apetrots’.
Daarom mijn verzoek: mogen we in een komende spellingsherziening van deze regel verlost worden, beste Taalunie? #dankbaar!