Precies 300 jaar geleden, in het jaar 1713 is Utrecht opeens het centrum van de wereld. Leiders uit 30 Europese landen komen er samen om te praten over vrede. En dat is hard nodig. Want al eeuwen lang zijn er oorlogen. Europeanen vechten over de hele wereld, de hele tijd zijn er veldslagen en zeeslagen. Nederlanders voeren oorlog tegen de Spanjaarden en daarna tegen de Fransen. De Fransen hebben jarenlang oorlog met de Engelsen. En de Engelsen weer met de Spanjaarden.
Het wordt helemaal een chaos als de koning van Spanje dood gaat. Die heeft namelijk geen kinderen en dus geen opvolger. Leiders van allerlei landen willen de baas in Spanje worden. Het wordt weer oorlog. Dan komt er een idee: We moeten gaan praten, in plaats van oorlog voeren.
Hier in Utrecht in het oude stadshuis kwamen diplomaten uit heel Europa in 1712 samen om over vrede te praten. Het idee om in Utrecht te onderhandelen was een Engels idee. En de officiële reden was dat Utrecht toen mooie brede straten en pleinen had en dan konden koetsen elkaar passeren zonder dat ze op elkaar hoefden te wachten. Dat was voor die diplomaten heel belangrijk want anders kreeg je ruzie over wie eerst mag.
En al die onderhandelaars moesten ergens wonen. Verdeeld over de hele stad.
Hier in dit oude stadskasteel woonde Melchior de Polignac, de Franse onderhandelaar. Hier in dit witte huis woonde de hertog van Osuna, de Spaanse onderhandelaar Hier achter mij in het Paushuize woonde de graaf van Zinzendorf de onderhandelaar van de Duitse keizer.
Zoveel internationale gasten: Die moeten allemaal vermaakt worden. De stad bruist van de feesten. Met theater, muziek en bier. Zodat de leiders na de moeilijke gesprekken, 's avonds ook lekker kunnen ontspannen.
Anderhalf jaar lang duren de onderhandelingen. En uiteindelijk lukt het. Ze stoppen met vechten, en sluiten vrede. De Vrede van Utrecht.
Dit is hem dan, het verdrag dat ze op 11 april 1713 in Utrecht hebben ondertekend. In dat verdrag dat bestaat uit 39 artikelen staan een heleboel afspraken, maar de belangrijkste was dat de fransman Philippe D'anjou als Philips de Vijfde als koning van Spanje werd erkend. En bovendien werden allemaal grenzen tussen Europese landen opnieuw getrokken.
Voor het eerst in de geschiedenis van Europa was er een verdrag over vrede.