Er wordt al jaren gezegd dat de olie- en gasvoorraad op de wereld opraakt. Maar wanneer is het eigenlijk zover?
Noé van Hulst, strategiedirecteur voor het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs: Je kan eigenlijk maar heel moeilijk zeggen: er is maar voor zo en zoveel jaar aan reserves als het gaat om olie, omdat je ten eerste ziet dat als de prijzen hoger zijn dan is er een enorme prikkel voor producenten om meer te gaan boren. En olie op te pompen uit gebieden waar men anders niet aan zou komen bij lagere prijzen omdat het te duur zou zijn en ten tweede heb je ook een enorme technische ontwikkeling in deze industrie. Waardoor er nu olie geboord kan worden in gebieden ver onder de zeebodem waar dat tien jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden.
Er is dus voor de komende 50 jaar dus nog genoeg olie en gas, maar de CO2 uitstoot die vrijkomt bij verbranding van die fossiele brandstoffen zal een veel groter probleem zijn. Greenpeace woordvoerder Femke Bartels: Dus we moeten echt radicaal onze wijze van energievoorziening omgooien en dan redt je het niet met een paar initiatieven hier en daar.
De oplossing voor de toekomst zal gaan liggen in een mix van energiebesparing en toename van het gebruik en de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen.