Een inspecteur die kijkt bijvoorbeeld aangiftes na die binnenkomen. Zo kijkt hij wat de mensen hebben ingevuld en of het klopt met de gegevens die we hebben en of het logisch is wat ze invullen. En als je denkt van: “goh, daar zitten dingen die ik niet helemaal kan plaatsen”, dan kun je een brief sturen naar die mensen of je kunt ze bellen, dan kun je een toelichting vragen. En als dan alles klopt uiteindelijk, dan kun je de aangifte volgen zoals ze hem hebben ingegeven en soms zijn er ook vragen van mensen, dus die zijn dan niet helemaal zeker van de regels die opgeschreven staan en dan willen ze weten “klopt het als ik ziektekosten heb, dat ik die bijvoorbeeld mag invullen?”.
Per jaar komen van particulieren, de mensen zelf, bijna 10 miljoen aangiftes binnen. We hebben het natuurlijk wel druk rond de aangifteperiode, maar niet alleen met de aangiftes, maar ook heel veel met de vragen die de mensen stellen, want je merkt toch wel, dat mensen dan heel erg bezig zijn met het onderwerp en toch wel graag willen weten wat of ze het goed doen en of wat ze willen invullen of dat dan ook klopt. Maar behalve de particulieren, dus de mensen zelf, hebben we ook nog te maken met bedrijven en op het moment als er mensen het toch niet helemaal eens met wat er gebeurt kan het zijn, dat er bezwaren worden gemaakt.
Nou, dat loopt allemaal in de rest van het jaar door. En soms zijn er bijvoorbeeld moeilijkere dingen als ziektekosten, dat kan dan ingewikkeld zijn. Ja, dan kan het zijn, dat iemand daar een foutje in maakt, dat hij toch misschien net kosten heeft opgevoerd waarvan we zeiden “ja, dat was niet de bedoeling”, dat kan gebeuren ja. Nou, als er iets misgaat en het is echt expres gedaan, dus niet als een foutje of niet als per ongeluk iets niet gezien hebben, dan kan het zijn, dat er boetes worden gegeven. Het kan zo zijn, dat een boete eigenlijk niet meer genoeg is, dan is het echt zó verschrikkelijk uit de hand gelopen. Dan hebben mensen echt voor veel geld, maar ook dat ze echt wisten dat het niet kon het belastinggeld niet betaald, terwijl we dat toch eigenlijk allemaal gewoon moeten doen. Ja, en dan, als we echt weten van “dat is aan de hand”, dan kunnen we ook nog via het Openbaar Ministerie, dat is eigenlijk Justitie, kan zo’n zaak voor de strafrechter komen.