Fijnstof, zo noemen wij alle deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 0,01 millimeter. Zo, da’s klein stof. Soms komt het uit de natuur, zoals stuifmeel van bloemen en sporen van schimmels. Ongeveer driekwart van al het fijnstof komt door ons: ouderwetse kolencentrales, uitlaatgassen en als je remt, dan komen er zelfs miniscule stukjes rubber de lucht in! Dit is allemaal fijnstof, al is het niet altijd even fijn. (kuch kuch)
Hoe fijner het stof, hoe dieper het je lichaam binnendringt. De fijnste deeltjes veroorzaken ontstekingen en verstoppingen van je longblaasjes, en eenmaal in je bloed hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral voor fijnstof dat ontstaat door gassen in onze atmosfeer die met elkaar reageren. En dat gebeurt dan weer vooral op warme zomerdagen. De lucht kleurt dan extra rood en da’s wel heel fijn als je van de ondergaande zon gaat genieten met je geliefde en je mondkapje.
De hoeveelheid en het soort fijnstof worden voortdurend gemeten met satellieten. Die fijnstofmeters draaien overuren rond 1 januari, vanwege ons mooie vuurwerk en ze slaan pas echt op hol als er ergens op aarde een vulkaan uitbarst. Eigenlijk zouden ze die dingen dus ook gewoon moeten verbieden.