Grote bedrijven zoals Google, Facebook en Twitter vinden het belangrijk dat je hun apps zo vaak en zo lang mogelijk gebruikt. Daarom hebben ze slimme trucs in die apps gestopt.
Ik wil het met je hebben over de tech-industrie en de trucs die zij gebruiken om ervoor te zorgen dat jij apps zo veel en zo lang mogelijk gebruikt. Kijk even mee, oké? Het begint eigenlijk al zodra je de app downloadt. Want hoe vaak zie je dan wel niet deze melding. Vaak sta je dat dan toe, want ja, je wil de app wel volle bak kunnen gebruiken. Niet zo gek, want ons brein vindt het fijn als er iets op onze telefoon gebeurt. Dat heeft vooral te maken met variabele beloning. Je weet niet wat je krijgt, maar de kans dat het iets leuks is, is al genoeg. En daar maakt de tech-industrie vooral veel gebruik van. We beginnen bij deze rode bolletjes. Bij welke app die bolletjes ook verschijnen, we openen de app omdat we niet weten wat dat eentje betekent. En eerlijk is eerlijk, echt negeren kan ook niet want rood is psychologisch een kleur die staat voor alarm. En dat zorgt vaak voor reactie. Maar echt niet ieder mailtje of appje dat je krijgt is boeiend of interessant. Maar zul je net zien: zit deze ertussen. Die is dan wel weer interessant. Dus blijven we klikken, keer op keer op keer. Vanwege het onbekende, die variabele beloning dus. Eigenlijk is Facebook gewoon de belichaming van die variabele beloning. Je opent de app, omdat de kans bestaat dat je wat grappigs, boeiends of interessants vindt en zo kan het dus zijn dat je op zoek naar die beloning een kwartier later en vier onzinvideo's verder nog steeds aan het scrollen bent. Daarom zijn gokkasten ook zo verslavend. Elke keer dat je aan die hendel trekt, is het maar de vraag of je wat gaat winnen. Maar ja, die kans is aanwezig en zo komen we bij wat heel veel apps gebruiken: 'pull to refresh', naar beneden swipen om de inhoud van de app te vernieuwen. Kijk maar: je wil iets nieuws op Insta, dus doe je dit.
Alleen maar voordelen. Nieuwe story-updates, nieuwe foto's, checken of je likes hebt, etcetera. En dat blijven we doen. Want zeg nou zelf. Heb jij ooit het einde van je Insta-tijdlijn gehaald? Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog veel meer trucs die ervoor zorgen dat je 'verslaafd' blijft aan een app. YouTube, maar ook Netflix bijvoorbeeld, die maken het je absoluut niet gemakkelijk om te stoppen met kijken. Ben je klaar met een aflevering op video? Dan moet je juist iets doen om niet door te gaan met kijken. Door kijken is veel gemakkelijker dan stoppen. Één van de apps die je waarschijnlijk het meest gebruikt is WhatsApp. Niet zo gek ook. Want stel je voor dat je iemand moet bellen?? Zonder dat je er misschien over na hebt gedacht, houdt WhatsApp jou ook bewust vast. Die blauwe vinkjes zijn er echt niet voor niets. Die zorgen voor sociale druk. Het is een ongeschreven regel dat als je eenmaal iets gelezen hebt, je het eigenlijk niet kan maken om niet te reageren. Dus doe je dat en blijf je WhatsApp gebruiken. En nog iets over die app. Wat dacht je hiervan? Wacht jij op wat ze stuurt? Ik wel. Weer een paar seconden die WhatsApp van je dag afsnoept. Van veel apps krijg je niet alleen iets, ze vragen er ook wat voor terug. Je investeert in ze en hoe meer je ze geeft, hoe beter zij weten wat je wil en daarvoor kom je nou juist bij ze terug. Spotify bijvoorbeeld, hoe beter hun algoritme opmerkt wat jouw muziekvoorkeur is, hoe beter zij jou tips kunnen geven voor nieuwe muziek. Want ja. Zeg nou zelf, zou jij terugkomen als ze je de hele tijd dit soort muziek voorschotelen? Nee hè. Maar ik moet ophangen. Ik moet nog even iets heel belangrijks doen.