Slecht nieuws uit Australië. Het koraal in het Great Barrier Reef gaat massaal dood en verbleekt. Grote boosdoener is de temperatuur van het zeewater die door het El Nino-jaar enorm gestegen is. Maar hoe erg is dat precies? Koralen zijn geen planten maar behoren tot het dierenrijk. Ze zijn heel erg klein. Wat je ziet zijn dus eigenlijk kleine diertjes aan elkaar vast die samen grote kolonies vormen.
Dit is de kweekruimte, hier kunnen we de koralen bekijken van dichtbij. Dit is een koraaldiertje, een poliepje met allemaal tentakels, een mondje. Dat koraaltje leeft samen met een algje en die leeft in de huid van het diertje. Die kan je niet zien maar als er maar genoeg zitten krijg je een kleur. We hebben groene koralen, paarse, bruine. Dat zijn niet de kleuren van het koraal maar van het algje. Dat algje krijgt licht en gaat dan met fotosynthese suikers maken. Een deel eet ie op maar een deel geeft ie aan het koraal. Wat nu gebeurt is dat je ziet dat koralen wit worden, verbleken en dat zijn puur de algjes die doodgaan. En na een tijdje gaat het koraal dood want die koraaltjes krijgen geen eten meer van het algje en dan is het gebeurd. En hoe komt het dat de algjes doodgaan? Die algen zijn vooral doodgegaan door hoge temperatuur, dat is een groot probleem dat de hele wereld langzaam aan het opwarmen is. Daarnaast is er over de jaren heen een fluctatie en dat zijn de el Nino-jaren. En nu zijn de tempraturen hoog en een extreem hoog el-nino jaar en het wordt veel te warm en de algjes gaan dood.
Jij bent de koning van je eigen koraalrif, kun je de omstandigheden vergelijken, hier en in het Great Barrier Reef? Hier proberen we een echt rifje te laten ontwikkelen in het klein, de principes zijn wel hetzelfde alleen in het groot barrière is het veel groter en hier kan je veel meer zelf regelen. We kunnen een beetje meer licht, meer stroming, met het water spelen, voedingsstoffen. Maar wat voor ons heel belangrijk is en in de natuur ook, is dat de veranderingen langzaam gaan, als het te snel gaat, gaat het ten koste van de gezondheid van het koraal. Dus koraal kan zich wel aanpassen maar langzaam. Ja het heeft tijd nodig en het kan zich zeker wel aanpassen maar niet die enorme pieken.