In het donker kun je soms vallende sterren aan de hemel zien. Dan mag je een wens doen, maar je kunt er ook een op je hoofd krijgen. Kletspraat of niet?
Vandaag gaat mijn spreekbeurt over vallende sterren. Veel mensen worden dolgelukkig als ze een vallende ster zien want dan mag je een wens doen. Maar ik zou helemaal niet dolgelukkig zijn. Jaarlijks raken er veel mensen gewond doordat ze getroffen worden door een vallende ster. Het is een stervormig stuk steen dat uit de ruimte richting de aarde schiet. Met een harde knal komt het dan op de aarde terecht. Kijk. Ik heb er hier 1 bij me. Deze ster is laatst bij een mevrouw in Tilburg op het hoofd gevallen. Als je op de verkeerde plek loopt, kan het flink misgaan. Als er weinig wolken zijn heb je de grootste kans om een vallende ster te zien. Let dus vooral op een heldere avond goed op want voor je het weet heb je hoofdpijn...
Kletspraat! Maar hoe zit het dan wel?
Een vallende ster noem je een meteoor. Een meteoor is niets meer dan een steentje die uit de ruimte richting de aarde schiet. Om bij de aarde te komen moet het steentje eerst door de dampkring. In de ruimte is er geen lucht maar om de aarde heen wel. De luchtlaag tussen de ruimte en de aarde noemen we de dampkring. Een meteoor uit de ruimte schiet met een snelheid van 10.000'den km/u door de dampkring. In de dampkring wordt de meteoor gloeiend heet en verdampt bijna helemaal. De meteoor wordt zelfs zo heet dat de lucht om het steentje begint te gloeien. Dat geeft heel veel licht. Daarom kun je 's avonds een vallende ster door de lucht zien schieten. Soms slaat een steentje in op de aarde. Als dat gebeurt noem je het een meteoriet. Een meteoriet is meestal klein maar soms kan het een groter stuk steen zijn. Dat kan een flinke klap geven. Gelukkig gebeurt dit bijna nooit. Een vallende ster is dus niet gevaarlijk. Je hoeft geen helm te dragen als je een vallende ster ziet, maar je mag wel een wens doen. Wens bijvoorbeeld dat je nooit geraakt wordt door een meteoriet en je zult zien dat die wens uit komt.