Keuzestress. Dat is typisch een woord van deze tijd. Vanaf de jaren 40 tot nog maar 15 jaar geleden is er maar 1 soort telefoon. Die krijg je van de PTT en daar moet je het maar mee doen. Iets later zijn er wel wat meer kleurtjes verkrijgbaar, maar echt veel keuze heb je niet. Tegenwoordig moet de consument wegwijs worden gemaakt in een oerwoud van keuzes.
In 1953 wordt de Consumentenbond opgericht om je te helpen bij het maken van een keuze, maar ook als je niet tevreden bent over de aankoop van een product. Voor de oprichting van de consumentenorganisaties heeft de consument een zwakke positie ten opzichte van ondernemingen. Ondernemingen kunnen bij een geschil gebruik maken van advocaten. Een individuele consument heeft daar minder geld voor. Ondernemingen zijn daardoor in staat een rechtszaak langer vol te houden. Maar als veel consumenten samenkomen staan ze sterker en kunnen ze beter voor hun consumentenrechten opkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld met z'n allen een advocaat inhuren en dan de strijd aangaan met een grote producent. De verschillende consumentenorganisaties behartigen de belangen van consumenten. Ook de overheid probeert de consument te beschermen. Dat doet ze door verschillende wetten te maken die het voor de consument eenvoudiger maken om je recht te krijgen. Bijvoorbeeld als je ontevreden bent over je aankoop, of een conflict hebt met de fabrikant of winkelier.
Wet consumentenkoop
Zo heb je binnen het consumentenrecht de wet consumentenkoop, die regelt dat je altijd recht hebt op een goed product.
De colportagewet
De colportagewet, die je als consument beschermt bij aankopen aan de deur.
De wet productaansprakelijkheid
De wet productaansprakelijkheid, waarin staat dat de fabrikant aansprakelijk is als een product bij normaal gebruik schade veroorzaakt.
De wet koop op afstand
En de wet koop op afstand die consumenten meer zekerheid geeft bij internet aankopen of bij aankopen via de telefoon en bij postorderbedrijven.