Van den Hoogenband in baan 4! Nederlandse topsporters gaan voor Goud. Een fantastische tijd daar voor Inge Dekker! Welk geheim wapen heeft de wetenschap hen meegegeven?
Naar het blok van Van den Hoogenband. Weer Van den Hoogenband! Op het eerste oog een gewoon 50 meter zwembad. Maar niets is minder waar, want dit Nationaal Zweminstituut heeft een primeur: dartfish. Nou, het is eigenlijk een systeem, het bestaat uit een hele hoop onderwatercamera’s. Het zijn er elf, aan de zijkant zitten elf onderwatercamera’s ingebouwd en dan kunnen we een zwemmer over heel de baan volgen.
Kun je eens laten zien hoe het werkt? Nou, ik kan bijvoorbeeld hier eventjes, dan zet ik hem op de play in dit geval, aan de zwemmer laten zien wat hij gedaan heeft. Nou pak ik er willekeurig eentje, hier, en ik weet niet wat er komt, maar ik zal deze erin slepen. Nou, dit is toevallig een keerpunt. Die zwemmer komt op de muur aan zwemmen en jij bent de zwemmer. Ja, je ziet jezelf terug. En dit is één zo’n camerastandpunt? Eén camera van die elf onderwater hebben we nou gekozen. Je ziet het nou niet zo goed, omdat het te snel gaat, je kunt ook die zwemmer nog eens laten zien en dan bijvoorbeeld slow motion, op de helft van de snelheid. En dan zie je precies wat je uitgevoerd hebt.
En ik kan dat ook stop zetten dan kan ik het beeldje voor beeldje kan ik het laten zien. En dan zie ik in dit geval, die zwemmer steekt in. Nou, die zet zijn kop wel een beetje laat in, en dat ziet hij dan ook zelf. Ik zit een beetje dichtbij de muur. En dan gaat die zwemmer het nog een keer proberen, we filmen weer en dan kijken we of hij het beter heeft gedaan dan het voorgaande keerpunt.
Van den Hoogenband, in baan 4! Snel boven water, kop off, lang onder water. Jacco, je hebt heel hard aan die start van Pieter gewerkt, wat heb je precies verbeterd? Nou, wat we voornamelijk hebben verbeterd is, de baan…, het eerste stukje onder water. Kun je laten zien hoe het was? Ja, dat kunnen we laten zien. De start van Pieter? Nou, daar zie je al, dat hij naar beneden is gericht, dus hij duikt zeg maar iets te diep. En dan zie je ook die stofwolk zeg maar. Ja, die luchtbellenwolk achter hem. Ja, dat geeft eigenlijk aan, dat je heel veel weerstand hebt. Dus ja, met name dat gedeelte, die punt die je daar nu ziet, die hebben we geprobeerd om af te vlakken.
Heb je Pieter vergeleken met andere zwemmers? Ja. Eigenlijk met een zwemster: Inge Dekker, die voert haar start echt heel goed uit, veel sneller, veel meer stroomlijn erin, veel minder weerstand. Objectief kun je al zien, dat zij veel meer, wij noemen dat dive in one hole heeft, dus dat je zo min mogelijk ruimte gebruikt en een zo klein mogelijke cirkel om in het water te komen. Maar dat ook het verloop in die start… gelijkmatig is? ja, veel gelijkmatiger is, veel minder weerstand oproept, dus dat is, eigenlijk wat we hieruit hebben geleerd.
En heb je beelden van hoe het was en hoe het nu is? Ja, die zijn er ook. Nou even heel subjectief, gewoon even kijken naar de beelden en vooral even op de diepte. De luchtbellen, de manier waarop hij omhoog gaat. Er gebeurt een hoop, een hoop herrie zeg maar, maar niet heel erg efficiënt, nou, en als je dan dit beeld ziet, dan ziet dat er al een stuk beter uit. Zie je dat? Dit is totaal anders! Ja, dat is echt totaal anders. Je ziet ook, dat hij keurig die lijn volgt. Niet dat dat persé de ideale lijn moet zijn, dat moeten we echt nog wel even uitzoeken, maar je ziet al, dat er veel meer rust is in het begin.
Het is ook een beetje lef hè, dat je durft te wachten en je ziet nu, dat hij zijn beenslag gewoon heel erg goed timet. Eerst dook ik erin en dan zag je zo dat die onderkant, dat ik meteen heel hard vlinderbeenslag wilde doen, omdat ik dan dacht, dat ik sneller zou gaan. En door meteen uit het water te komen en te zien van, hé, dat klopt niet, gewoon logisch nadenken, je benen stil houden, dan voel je gewoon, dat je door het water schiet en dat kost helemaal geen extra energie.
Wij zwemmen zo’n twaalf kilometer op een dag. Als je elke keer een fout maakt met je doorhaal en je blijft dat maar oefenen, dan slijt dat erin. Corrigeer je dat op tijd, dan kan je ook je techniek op een hoger niveau tillen. Van den Hoogenband in baan 4! Snel boven water.