In dit zwembad worden voor beeldanalyse 13 camera's gebruikt. Om de start te registreren staat er 1 camera boven water en nog een camera onder het startblok. Vervolgens wordt de baan van een zwemmer gevolgd met 11 onderwatercamera's.
De bewegingen van de zwemmer verspringen. Dit komt, omdat het beeld steeds door een volgende camera overgenomen wordt. Voor een goede analyse heb je een vloeiende beweging nodig. Daarom zijn alle camera's aangesloten aan de computer. Er is software ontwikkeld waarmee de overlap tussen 2 camera's omgezet kan worden in 1 vloeiend beeld. Dat beeld moet dan natuurlijk zoveel mogelijk overeenkomen met de werkelijkheid.
Als je in het water kijkt zie je, dat voorwerpen vervormen. En die camera's onder water staan ook nog eens achter plexiglas. Er moet dus rekening gehouden worden met de brekingsindex van water, plexiglas en lucht. Al deze factoren zijn aangepast met speciale lenzen en speciale software, zodat er uiteindelijk een goed en realistisch beeld ontstaat van de zwemmer.
"Een mooie, strakke, constante beenslag! Hartstikke mooi! Het ziet er prima uit! Blijf goed stuwen, blijf goed duwen achter. Hé Roxanne, hartstikke mooi! Ik heb mee gekeken bij de onderwaterbeelden en gelijk wat me opviel is, dat je wat rechter in het water zou moeten liggen. Dat kan beter en heel simpel door beter je benen te gebruiken. Dus ik wil graag een mooie constante beenslag zien."
Marcel, je bent coach van de Nationale Jeugdzwemploeg en je maakt gebruik van dit systeem: hoe gebruik je het? Nou, we gebruiken dit systeem in de dagelijkse praktijk in de trainingen om continu zeg maar de techniek van de sporter te evalueren, kijken hoe het daarmee staat, want we zijn constant bezig om, nou ja, techniekverbeteringen te realiseren.
Wat kun je allemaal doen met dit systeem? Je kan van alles doen: beeldje voor beeldje, vertraagd afspelen, je kan 2 beelden naast elkaar zetten en die vergelijken met elkaar. Je kan hoeken zichtbaar maken, afstanden berekenen, lijnen trekken. Ja, het is gewoon een heel handig hulpmiddel om sporters inzichtelijk te maken wat ze in het water doen.
En waarom is het belangrijk om dat inzichtelijk te maken? Nou, in zwemmen draait het om snelheid hè, de snelste zwemmer, die wint. En de grootste tegenwerking die je kan ondervinden met water is die van het water. Hè, de weerstand. En dat wordt bepaald door het frontaal oppervlak van de sporter. Ja, dus we zijn constant bezig om manieren te zoeken om dat frontaal oppervlak te verkleinen.
Als je een wedstrijd wil winnen, waar moet je dan rekening mee houden?Belangrijk is, dat je efficiënt met je energie omgaat. Je hebt maar 1 potje energie voor de hele race, daar moet je het mee doen. En waar het een beetje om gaat is, dat je zo gelijkmatig mogelijk zwemt. Vanuit de Eerste Wet van Newton weten we, dat een gelijkmatige snelheid het meest efficiënt is en we weten ook, dat in een slag heb je heel veel snelheidswisselingen, dus we zijn ook continu op zoek naar mogelijkheden om dat te verbeteren.
Stel, dat we het frontaal oppervlak van Roxanne zouden vergroten, denk je, dat ik het dan kan bijhouden?Ja, als je bij Roxanne het frontaal oppervlak nou genoeg vergroot, ja, dan heb je absoluut een kans! Okay, ik ga het proberen!Goed, succes!Het ziet er goed uit. Je hebt een enorm dik pak aan, deze doen we er nog bij. Dan gaan we een wedstrijdje doen. Kijken of ik kan winnen van je! Op uw plaatsen. Af! Ja, okay. Gewonnen!