Hoi! Wat gaan we doen? Ik leg je uit hoe je bij het onderwerp van je werkstuk een hoofdvraag bedenkt. Een hoofdvraag is een vraag waar jij met jouw onderzoek antwoord op gaat vinden. Deelvragen helpen je hierbij. Stel, je onderwerp is social media. Een vraag kan dan zijn: Zitten jongeren te veel op social media? Dat is nog geen hoofdvraag. Het is namelijk nog best wel breed. Gaat dit over alle social media? Er zijn best wel veel verschillende apps. Gaat dit over alle jongeren? Dat zijn er best heel veel. Je kan niet bij alle jongeren op de hele wereld gaan onderzoeken. Dat is wel heel veel werk. Je moet je hoofdvraag zo formuleren dat je met jouw onderzoek hier ook echt antwoord op kunt vinden. De resultaten van je onderzoek moeten wel kloppen. Daarom gaan we de vraag verkleinen.
Ik pak even stiften en papier erbij. Dus: zitten jongeren te veel op social media? Deze vraag is te breed. Hier kan je weer vragen bij bedenken. Wat versta je onder social media? TikTok, Insta, Snap? Welke jongeren bedoel je? Hoe oud? Jongens, meiden, non-binair? Waar? Over de hele wereld of alleen bij jou in het dorp? Wat is te veel? Als het invloed heeft op je schoolprestaties? Deze vragen helpen je om je vragen zo te verkleinen dat jij er met jouw onderzoek een antwoord op kunt vinden. Een antwoord dat ook klopt.
Wat ga jij kiezen? Ik kies bijvoorbeeld jongens op mijn school, schoolprestaties. Dan wordt dit mijn hoofdvraag: Hoe beïnvloedt de dagelijkse tijdsbesteding op social media de prestaties van jongens op mijn middelbare school? Dit is een vraag die je wel kan onderzoeken. Bijvoorbeeld door dertig jongens te interviewen of door ze een vragenlijst in te laten vullen. Je kan een bronnenonderzoek doen, je kan professionals spreken, et cetera. Dat ga je nu zelf bepalen door deelvragen te bedenken en een plan van aanpak te maken. Veel succes!