Ook een bedrijf als de luchtvaartmaatschappij Airfrance-KLM doet aan ruilen over de tijd alleen noemen ze het niet zo. Peter Slobbe is er verantwoordelijk voor beheer en de aanschaf van de vloot.
KLM is natuurlijk een commercieel bedrijf, we willen winst maken. We investeren in vliegtuigen waarin we geloven dat we daarmee winst kunnen maken. We hebben nu gekozen voor de Boeing 787. Ook bekend als de dreamliner. Een geheel nieuw vliegtuig wat Boeing op de markt heeft gezet. Nieuw materiaal. Vliegtuigen zoals hierachter, dat is allemaal aluminium. De 787 is van een soort plastic en is daardoor veel lichter, verbrandt daardoor ook veel minder brandstof. De oudste vliegtuigen die we hebben zullen binnenkort de operatie verlaten. Daarvoor in de plaats krijgen we dan de 787 binnen. Je moet bij zo'n 787 denken tussen de 100 en 150 miljoen euro voor 1 vliegtuig. Dus dat is een gigantische investering. We zijn van plan de komende paar jaar met 20 - 25 te gaan vliegen dus je praat over miljarden investeringen die je doet. Je moet vooral investeren op het goede moment. Dat is ontzettend moeilijk. Wat is nou een goed moment. We hebben ook een optie genomen op een aantal vliegtuigen dus dat betekent dat we het recht hebben om een aantal van die vliegtuigen te kunnen kopen. Als het op de een of andere manier tegenzit dan kopen we ze niet. We investeren ook veel in opleidingen. Dat doen we voor piloten, dan doen we voor cabinepersoneel, dat doen we voor onderhoudspersoneel. De nieuwe generatie vliegtuigen is een nieuw type, dat betekent dat iedereen die ermee te maken heeft apart moeten omscholen en opleiden om met het nieuwe materiaal te werken.
Schiphol en luchthavens van nationale betekenis zoals Lelystad vallen onder verantwoordelijk van Rijksoverheid. Ook zij investeert en maakt schulden. Jaap Lodders is gedeputeerde van de provincie Flevoland. Hij heeft Lelystad Airport in zijn portefeuille. Schiphol is een belangrijke banenmotor en belangrijk voor de Nederlandse economie. Omdat te houden moet Schiphol eigenlijk uitbreiden. Die ruimte is er op Schiphol niet en vandaar dat er gezegd is dat er een aantal vluchten naar Eindhoven en Lelystad moeten. Dat betekent dat er op vliegveld Lelystad geinvesteerd moet worden de komende jaren.
Ik neem niet voor niks vandaag het besluit over bereikbaarheid. Ik geloof dat die discussie goed zal gaan en het is in ieder geval nodig om er dan van te voren zeker over te zijn dat je er kan komen.
Dat betekent dat het Rijk 50 miljoen gaat investeren en dat de regio, dat is de provincie en gemeente Lelystad, ongeveer 20 miljoen gaat investeren. Je ziet hier de landingsbaan, die is op dit moment 1250 meter en die wordt vooral gebruikt voor klein, zakelijk verkeer en veel lesvliegtuigen. Die wordt in de toekomst verlengd naar 2400 meter. Op de luchthaven zullen zich een aantal bedrijven vestigen: horeca, retail, maar ook bedrijven die vliegtuigen schoonmaken en dat betekent dat er een stuk werkgelegenheid gaat ontstaan op de luchthaven.
De akkers die je hier ziet zullen in de toekomst een groot bedrijventerrein worden waar een aantal bedrijven gevestigd zullen worden. Die zullen ook iets met de luchthaven te maken hebben. We rijden nu de A6 op. Op dit moment is de A6 2 keer tweebaanssnelweg snelweg. Een van de maatregelen die nodig zijn om de luchthaven bereikbaar te maken is dat de weg verbreed gaat worden. In de toekomst zal dit een 2 keer driebaansweg worden. Zodat de mensen vanaf Amsterdam/Almere naar de luchthaven toe moeten heel snel bij de luchthaven kunnen komen. Investeringen in infrastructuur betalen zich nooit direct terug. Daar kun je niet een kosten-baten analyse op los laten. Het betekent wel dat je investeert in infrastructuur dat de economische ontwikkeling plaatsvindt en er een toename van banen en dat er bedrijven in de omgeving gaan vestigen. Dat is de economische winst voor de regio en dat zijn de baten die voor die regio geboeid zijn.