Rembrandt van Rijn wordt geboren in 1606 in Leiden. Rembrandt kan heel goed tekenen. Daarom neemt hij op zijn veertiende les bij een meester-schilder in Leiden. Hij begint als hulpje: kwasten binden, fijnwrijven van olie en bindmiddel tot verf.
Scholen waar je leert schilderen zijn er in die tijd niet. Een vak leer je van een vakman: de meester-schilder. Rembrandt is al snel zo goed dat hij naar een andere leermeester gaat. Eerst tekent hij bekende schilderijen na. Dan maakt hij er zijn eigen schilderij van. Hij schildert verhalen uit de bijbel, en belangrijke mensen uit de geschiedenis. Schilderijen die toen in de mode waren. Samen met zijn vriend Jan Lievens begint Rembrandt een eigen atelier.
Dan verhuist hij naar Amsterdam. In de zeventiende eeuw, die we de gouden eeuw noemen, wonen er in die stad veel rijke kooplieden. Om hun huizen te versieren laten ze dure schilderijen maken. Veel kans op werk dus, voor de jonge Rembrandt. Hij begint een nieuw atelier waar hij zijn eerste leerlingen krijgt.
Dan krijgt hij zijn eerste grote opdracht. Hij moet een schilderij maken van professor Tulp, een dokter die aan zijn studenten laat zien hoe een menselijk lichaam in elkaar zit. Opvallend is de stijl van Rembrandt. Hij laat niet zoals eerdere schilders, alle studenten keurig naast elkaar staan. Bij Rembrandt staan ze in een groep. Ze kijken samen, luisteren samen. Het lijkt bijna alsof hij een foto heeft gemaakt. Vanaf dat moment wilt iedereen een schilderij van Rembrandt hebben.
Hij koopt een groot huis voor zichzelf. En hier schildert hij zijn grootste en beroemdste werkstuk, de Nachtwacht. Rembrandt maakt er een heel bijzonder schilderij van. Ook nu schildert hij de mensen niet op een rij, zoals de meeste schilders in zijn tijd doen, maar in actie. De Nachtwacht maakt Rembrandt nog beroemder.
Zelfs hele goede schilders worden zijn leerling. Ze willen leren tekenen en schilderen zoals Rembrandt dat doet. Rembrandt gebruikt vaak gewone mensen als model. Wat is zijn geheim? Zijn manier van kijken.. Hij vraagt zich steeds af, hoe breng ik iemand in beeld. In het begin schilderde Rembrandt met een fijn penseel heel precies, elk detail.
Later verandert hij zijn manier van schilderen. Nu werkt hij met een brede kwast en schildert de verf in dikke lagen op het doek. Zijn voorstellingen worden minder strak en stijf. En ze worden steeds eenvoudiger, met minder details.
Steeds meer mensen vinden dat Rembrandt maar slordig is gaan schilderen. Sommigen zeggen dat ie de verf erop smeert als een metselaar! De mensen willen nu alles juist heel precies, mooi, keurig en glad: de fijnschilders zijn in de mode.
Rembrandt krijgt steeds minder opdrachten, maar hij blijft schilderen zoals hij dat wil, op de manier zoals alleen hij dat kan.Dit is zijn laatste zelfportret. In 1669 sterft Rembrandt, de beroemdste schilder van Nederland.