Zo, hoe hoog was dat ongeveer? Die was ongeveer 3,80. Pittig. Hé, gebeurt het wel eens, dat zo'n stok breekt? Ja, het gebeurt wel eens, dat zo'n stok breekt. Niet al te vaak. Maar vaak als het wel gebeurt, dan zijn de stokken wat beschadigd of wat ouder en daardoor hebben ze een hogere breekkans.
Heb jij dat wel eens meegemaakt? Ik heb er al 6 gebroken, dus dat is best wel een aantal. Maar ja, dat is wel over een aantal jaren gegaan, niet dat je afgelopen seizoen 6 stokken gebroken hebt. Dan ga je wel hard onderuit zeker? Nou, als het goed is land je op de mat, dat is een beetje het idee: als je genoeg voorwaartse snelheid, dus genoeg energie overbrengt in die stok, dan landt je op de mat, dus dan komt het nog wel meestal in orde.
Hoe kan het nou, dat er steeds hoger gesprongen wordt? Eigenlijk wordt er als je kijkt naar wereldrecords niet veel hoger meer gesprongen, maar individuen kunnen natuurlijk wel steeds hoger springen en, ja, dat komt vaak door een betere techniek of betere stokken.
Kun je me vertellen waar die stokken zoal van zijn gemaakt? Ja, je hebt verschillende stokken en meestal worden ze van glasfiber gemaakt, van glasvezel, dat zijn de witte/gele die je ziet. En de grijze worden van carbon gemaakt, dat is een veel lichtere stof. En wat is het verschil? Het enige verschil is het gewicht? Ja, het gewicht, maar hij heeft ook een iets ander buigmoment, dus deze buigen wat stugger dan die stokken. En je hebt ook verschillende merken, dus elk merk heeft zo zijn eigen karakteristieken.
Jij gebruikt meerdere stokken tijdens een wedstrijd: waarom is dat? Omdat elke stok heeft een beetje een verschillende flexibiliteit, dus naarmate je een wedstrijd goed aan het springen bent, dan kan je net even een stok pakken die wat flexibeler of wat minder flexibel is, dus wat stugger. En daardoor kun je ook automatisch wat hoger springen.
Okay, dus je begint met een stuggere of met een flexibelere?Met een flexibele en je gaat steeds stugger springen eigenlijk. Okay. Een polsstoksprong kent 3 fasen: de aanloop, de afzet en het uitstrekken. Tijdens de aanloop verricht de springer arbeid en maakt snelheid, hij bouwt kinetische energie op. Op het moment, dat de stok geplaatst wordt gaat de kinetische energie grotendeels over in zwaarte-energie en in veerenergie doordat de polsstok buigt.
Tijdens het uitstrekken komt de veerenergie uit de stok weer vrij en op het hoogste punt van de sprong is alle kinetische en veerenergie omgezet in zwaarte-energie. Volgens de wet van behoud van energie geldt hier: hoe meer kinetische energie, hoe meer zwaarte-energie en dus hoe hoger de sprong.