Het Europese parlement heeft een aantal belangrijke taken:- Ze kan wetten aannemen- Ze kan de uitgaven van de EU beïnvloeden.- Ze controleert de Europese Commissie. De Europese Commissie wordt niet alleen gecontroleerd door het Europees Parlement, maar ook door de raad van Europese ministers. Ministers die hun eigen land vertegenwoordigen.
Als een wetsvoorstel door het Europees Parlement is goedgekeurd zal de raad van ministers het ook nog eens gaan bestuderen. Als zij vinden dat het teveel negatieve gevolgen heeft voor hun land kunnen ze het wetsvoorstel aanpassen of verwerpen.
De Europese Commissie zit dus tussen twee vuren. Als ze een wetsvoorstel indienen die in het belang is van de EU, kan de raad van Ministers het afwijzen, omdat het voorstel nadelig zou kunnen zijn voor het land. Of het wetsvoorstel dient het belang van de EU te weinig. En dan zal het Europees Parlement zich roeren. Zij komen immers op voor de belangen van de EU.
De Europese Commissie moet met beide partijen rekening houden. Dus geen flitsende politiek, maar een zorgvuldige weloverwogen besluitvorming.