Dit is een virus en dit is een bacterie. Dat is dus niet hetzelfde. Virussen zijn kleiner dan bacteriën. Bacteriën zijn levende wezens die kunnen eten en zich vermeerderen, is een virus niet veel meer dan een stukje DNA in een omhulsel. Dat dringt levende cellen binnen en plant zich zo voort. In jouw levende cellen, bijvoorbeeld. Daar word je zo ziek van. En daarom helpt antibiotica niet. Dat helpt alleen tegen bacteriën. Maar hoe verspreidt een virus zich? Bijvoorbeeld over deze eettafel? We doen een test. Een van deze proefpersonen krijgt een besmettelijke, ongevaarlijke spray op z'n handen. Zo, hands up! Eet smakelijk. Oke. Dan gaan we eens zien. Iew!
Overal. Oh, gadver! Dat heeft iedereen gegeten. Het griepvirus blijft ongeveer 5 minuten actief op je handen. Maximaal een dag op een hard oppervlak, zoals deze tafel. En ongeveer een halve dag in een vieze zakdoek.
Hygiëne helpt, bijvoorbeeld het wassen van je handen. En toch is direct contact niet de grootste bron van besmetting.
De grootste kans op besmetting is via de... Lucht! Het griepvirus wordt door kleine waterdeeltjes verspreid, die worden uitgeademd of uitgehoest. Het griepvirus dat in de lucht hangt is zo besmettelijk, omdat we het meteen inademen. Daarom zijn er minder deeltjes nodig om toch besmet te raken. Het is moeilijk voor te stellen hoe ver zo'n klein griepvirusdeeltje kan reiken. Daarom nog een test. Effe kijken... Mijn nies heeft 2,5 meter gehaald. Het kan wel 5 meter worden. Als iemand praat of lacht kunnen virusdeeltjes 1 meter verderop komen. Daarom is het zo moeilijk om aan die griepepidemie te ontkomen. Je hoeft maar tegenover iemand in de trein te zitten, die lacht na een goed verhaal en je kunt alweer besmet raken. Daarom is er altijd in de winter een griepepidemie. De lucht is buiten droger en binnen ook, vanwege de verwarming. Daardoor reizen de virusdeeltjes verder. Want in vochtige lucht worden zij zwaar, en vallen sneller naar beneden. Wat kun je wel doen? Als je moet niezen of hoesten, doe het dan in je elleboog. Dat houdt de meeste druppeltjes tegen, en je maakt je handen niet vies. Ieder jaar weet de wetenschap weer iets meer over de griep en hoe die te voorkomen.¬ Tot die tijd: beterschap!