Het zebrapad is ontstaan door een kunstwerk. In Polen heeft 80 jaar geleden een kunstwerk voor een nieuwe verkeersregel gezorgd. Op een drukke straat was een zebra geschilderd door een kunstenaar. Automobilisten wisten niet wat ze zagen. Ze gingen rustiger rijden om het kunstwerk te kunnen bekijken. Hierdoor konden voetgangers veilig de straat oversteken. De burgemeester zag dit en kwam toen op een goed idee. Op drukke plekken in de stad werd een dier geschilderd: een zebra, een giraf of een tijger. Dit werkte zo goed dat het een officiële verkeersregel werd in Polen en de rest van de wereld. De kunstwerken werden vervangen door de strepen van de eerste schildering, een zebra. Vandaar: Een zebrapad. Maar het had dus net zo goed een tijgerpad of giraffepad kunnen worden.’t Zebrapad is niet verzonnen door een kunstenaar, dat is kletspraat.. Nee men denkt dat een Brit zo´n zestig jaar geleden als eerste met het idee kwam om dit witte strepen op de straat te zetten. In die tijd kwamen er steeds meer auto´s op de weg. Hierdoor ´liepen voetgangers meer gevaar om omver gereden te worden. Daarom wilden ze een nieuwe verkeersregel die ervoor zorgde dat voetgangers veilig konden oversteken. Het zebrapad werd de oplossing, omdat de dikke strepen op de weg goed te zien zijn voor automobilisten.
Tegenwoordig heb je zebrapaden over de hele wereld en in alle vormen en maten. Sommige zebrapaden zijn zelfs zo beroemd geworden dat toeristen er foto’s van maken.
Om het zo veilig mogelijk te maken op straat zijn er heel veel verkeersregels en –borden gemaakt. Net zoals het zebrapad zijn de meeste verkeersborden in elk land hetzelfde. Zo weet je overal de betekenis van een verkeersbord. Dit betekent: stoppen. En dit bord bekent: parkeerplaats.
Zelfs om je te waarschuwen dat er een zebrapad aankomt is er een bord gemaakt. Nee, niet dit bord, maar dit bord ja.
En ook al moet een auto stoppen als jij een zebrapad oversteekt. Blijf toch goed opletten.