77 meter, je moet hem terugtrekken. Ik vind het moeilijk man! Het is echt moeilijk.
Een duiker neemt lucht mee in flessen op zijn rug, daar kan je enkele uren mee onder water blijven. Maar je kan niet diep. In een onderzeeboot kan het wel. De lucht hier wordt niet alleen gebruikt om adem te halen, maar ook om lager en hoger te gaan in het water.
Onder water, we gaan hem helpen. 500 bijvullen.
500 bijvullen.
Het (…) wordt bijgevuld.
Zorg dat je er niet doorheen schiet hè.
Roerganger, kijk naar je roeren!
Roerganger, 15 graden achterover! Maximaal trekken!
(…) is niet meer te houden, ik (…) ballasten.
Onderwater.
(…) Roerganger, meld dieptes!
50, 49, 48.
Let op je helling. Dit is teveel!
25 meter diepte. 20, 19, 18. 14 meter. 13.
Nou, kom op, nog steeds meer rijzen!
(…) Centrale, we zijn boven water gekomen en de lekkage is gestopt.
Deze simulator wordt gebruikt om te leren varen met een onderzeeboot. Eerst maar eens beginnen met mijn rijbewijs!
Dit is een dwarsdoorsnede van een onderzeeboot. In de wand zijn de ballasttanks gevuld met lucht. Om te kunnen duiken laat de bemanning lucht uit die ballasttanks lopen. En dan stroomt er aan de onderkant water in. Net als bij deze bloempot. Als ik het gaatje afdek met een papiertje, dan zul je zien, dat-ie op het water blijft drijven. Maar trek je het papiertje eraf, dan zakt-ie als een baksteen naar beneden! Het komt, omdat er lucht ontsnapt en het water erin stroomt. En omdat water zwaarder is dan lucht, dan zakt het naar beneden. Maar er gebeurt nog wat: de bloempot heeft de neiging om te rollen zodra hij zinkt. En om dit bij een onderzeeboot te voorkomen, wordt-ie horizontaal gehouden met behulp van trimtanks. Om de boot naar het oppervlak te brengen wordt de lucht vanuit de cilinders in de ballasttanks geblazen. De lucht duwt het water eruit, de boot wordt lichter en stijgt op.
Wat is jouw functie eigenlijk?
Ik ben Matroos Operationele Dienst en ik ben onder andere roerganger.
Dat is wat ik net ook in die simulator heb gedaan, maar ik vind het wel moeilijk hoor.
Het is ook lastig, het duurt ongeveer anderhalf jaar om het onder de knie te krijgen.
Maar doe diep kan deze boot eigenlijk gaan?
Dat is eigenlijk geheim, maar ik kan wel zeggen, dat we dieper kunnen dan 200 meter.
Hoe lang kan je onder water met zo’n boot?
Nou, als het aan de brandstof zou liggen, zouden we bijna anderhalf jaar onder water kunnen blijven!
Anderhalf jaar?
Ja. Onze boot, die wordt aangedreven door een grote elektromotor. Die elektromotor, die heeft stroom nodig om te kunnen draaien, en die stroom, die komt uit twee hele grote batterijen en die batterijen, die moeten af en toe opgeladen worden. Dat doen de dieselmotoren. Maar om dieselmotoren te kunnen laten draaien, heb je brandstof nodig en lucht. En die brandstof, die slaan we op in tanks en daar is ongeveer genoeg van aan boord voor bijna anderhalf jaar.
Maar gebeurt dat dan ook echt of…?
We varen maar maximaal vijf weken, omdat je maar een beperkte hoeveelheid voedsel mee kunt nemen vanwege de krappe ruimte.
Hij blijft dus vijf weken onder water?
Ja.
Ik zou echt gek worden!
Als een onderzeeboot voor langere tijd onder water moet blijven, dan moeten we zo nu en dan de lucht verversen. Dat doen we door middel van snuiveren.
“Snuiveren”, wat is dat?
Snuiveren is eigenlijk gewoon een grote snorkel boven het wateroppervlak, die wordt gebruikt om lucht van buitenaf naar binnen in de boot te zuigen. Die lucht, die wordt gebruikt om de lucht aan boort te verversen en de cilinders te vullen door middel van deze compressoren.
En wanneer weet je nou dat er minder zuurstof in de lucht zit?
Als we voor een langere tijd niet kunnen snuiveren, dan moeten we het doen met de lucht die we hebben. Als we teveel CO2 uitademen, dan vergiftigt dat het lichaam. Dus die bewaarders, die moeten we goed in de gaten houden en dat kunnen we hier doen. Als het CO2-gehalte in de lucht toch te hoog wordt, hebben we nog een speciaal filter om CO2 uit de lucht te halen.
Ja, logisch, je kan niet effe een raampje openzetten hè?
Nee, maar wat we wel hebben is: als het zuurstofgehalte te laag wordt, dan kunnen we zuurstofkaarsen aansteken.
Kijk: dat is nou een zuurstofkaars. Als we die ontsteken, dan ontstaat er door een scheikundige reactie zuurstof in plaats van dat-ie zuurstof verbruikt.
Maar waarom zet je er dan geen planten in, die maken toch ook zuurstof?
Nou, dan zou je wel heel veel planten moeten hebben en daar hebben we geen ruimte voor. En een plant heeft ook zonlicht nodig en dat hebben we hier ook niet.
Logisch. Waarom zijn er eigenlijk zoveel brandblussers?
Omdat brand het grootste gevaar is aan boort van een onderzeeboot. Brand verbruikt al je zuurstof en de luchtkwaliteit wordt heel snel minder. Dus die brand moet zo snel mogelijk uit. En daarom hangen er hier zoveel brandblussers dat er altijd wel eentje dichtbij je hangt om een brand snel te kunnen doven.
Oef, wat een schip hé! En dit gaat allemaal onder water, niet te geloven!