Je denkt misschien wat doen die twee nou met die glazen? Dat heeft alles te maken met Demi's vraag. Ja. Maar hier komen we niet verder hè. Let's go. We hebben hier afgesproken met de beste, tofste leukste natuurkundige van heel Nederland, Raza. Zij moet ons verder kunnen helpen. Hai Raza. Wat heb je meegenomen? Kristallen glazen. Want Demi, die heeft een vraag. Hoe kun je glazen kapot zingen? Ja, ik wil vast één mythe uit de weg helpen. We kunnen niet alle glazen die je hebt meegenomen tegelijk kapot zingen, dus we moeten er op ééntje focussen. Al die glazen hebben één toon die heel specifiek voor dat ene glas is en bij die dan kunnen we hem kapot zingen. En hoe weten we welke atomen ze dan lekker vinden? Daar kunnen we even naar luisteren. Dus als ik deze even als voorbeeld neem. Hier met een lepeltje. Dus als je bij die toon heel hard en heel lang zingt, zou je hem in theorie kapot moeten kunnen zingen. En wat is jouw toon dan? Heel anders. En om het te breken moet je dus precies op die toon zingen. Exact. En hard en lang. Maar hoe kan dat dan? Ja, dan moet je dus eerst eigenlijk even weten wat geluid nou precies is. Geluid, dat zijn trillingen die door de lucht bewegen. Dat kun je ook voelen als je bijvoorbeeld bij een popconcert naast een box staat, dan voel je het soms zo helemaal in je buik. En we kunnen ze ook zichtbaar maken, bijvoorbeeld hier met het folietje met suiker erop, naast de box. Als ik nu het geluid aanzet, moet je eens kijken wat er gebeurt met de suiker. Maar glas is toch niet van suiker? Nee, een glas is niet van suiker, maar net zoals dat de suiker lekker op die muziek kan gaan. Zo kan een glas kan lekker gaan bij die ene specifieke toon. Daar heeft hij zijn favoriete dansmove. En zo kunnen er ook barstjes ontstaan als die eigenlijk te enthousiast los gaat. En dat willen we. Ja. En dan kan die breken door voor z'n. Hallo, wat leuk jullie te zien! Hallo. Wij hoorden jouw stem. Ja. En wij dachten als iemand een glas kan laten breken met haar stem, dan is dat Francis wel. Dat is echt hard he? Ja. Ja. Maar het is me nog nooit gelukt.
Jammer genoeg. Wij hebben vandaag twee dingen. We hebben en kristal. Yes! En we hebben iemand die er ook echt heel veel verstand van heeft. Dus die combinatie samen met jou. Je bent eigenlijk de laatste puzzel die we nodig hebben, moet het gaan lukken. Mag ik dan zo hard mogelijk zingen? Uh, t liefst nu niet. Oh. Maar straks wel. Waar is nou degene die er echt verstand van heeft? Nou, hier. Hallo, ik heb hier een glas meegenomen. Oh. Ho, ho, dat kun je toch niet zomaar doen? Straks breekt die. Safety first. Oh. En wat gebeurt er dan met het rietje? Als die gaat trillen, dan heb je precies de toon te pakken die dat glas lekker vindt. We gaan het doen. Demi ben je ready? Ja. Zet hem op. Naar het grotere werk. Oeh, pittig. Dit is dus niet gelukt.
Hoeveel decibel heb je dan nodig om zo'n glas te laten breken? Ja, decibel is dus een maat om uit te drukken hoeveel volume, dus hard je moet zeggen. En we hebben het dan eigenlijk wel over 120 decibel. Dat red ik niet, maar ik heb ooit één keer 112 decibel gered. Dan hebben we dus ook over geluid zo hard als dat je naast een brandweerwagen staat. Maar als ik helemaal nooit meer het toneel op kan, dan dan ga ik me opgeven als brandweersirene. We hebben dus meer volume nodig toch, Demi? Ja, we moeten naar minimaal 120 decibel. Denk je dat het gelukt is? Ik denk het niet. Maar gaat het nog met je oren? Ja. Gelukkig. Oké, Raza. Hoe werkt dit precies? Nou, we sturen het geluid nu van de box precies op dat glas af, in plaats van dat het de hele ruimte in kan. Dus we zorgen ervoor dat al die druk die opgebouwd wordt precies op dat glas afgaat, dus hopelijk breekt dat nu wel. Helaas heeft het ook met het soort glas te maken of kan je het ook gewoon met een limonade beker doen? Het heeft wel ook met het soort glas te maken. Eigenlijk is het hoe duurder, hoe beter. O, echt? Omdat die kristallen glazen, die zijn vaak heel duur en er zit iets in wat de glazen een beetje stijver maakt. Ja, als iets heel stijf is, dan breekt het ook sneller. Oké, we gaan weer terug die kant op, want we gaan dit natuurlijk testen en hier blijven dat is niet goed voor onze oortjes. Kom op. Dat rietje trilt als een malle. Echt? En nu niet meer, want je bent gestopt met zingen. Maar Francis, alles heb je erin gestopt. Ja. Iedereen heeft dat kunnen zien, maar het is niet gelukt. We kunnen de computer een toon laten maken. Die kan heel strak één toon aanhouden. Waarschijnlijk heb je met jouw stem al misschien wel minuscule barstjes in dat glas kunnen maken, maar niet genoeg om het echt te laten breken. Door een computer heel lang dezelfde toon heel hard te laten maken. Ja. Komen er wel meer barstjes in. En uiteindelijk kan ie daar dan wel van kapot gaan. Dus het liefst doe je het ook met een glas wat een beetje oud is. Oh Francis, je wordt vervangen door een computer nota bene. Ja, succes. Oké Demi, het is tijd voor een. Volgende stap. Precies. Ja, hij trilt een beetje. Het is dus heel moeilijk om met geluid een glas te breken. Niet alleen moet je een hele harde toon produceren, nee, het glas moet ook nog microscopische foutjes bevatten zodat het kan breken. En het kan gewoon heel lang duren. Francis, wakker worden. Jeetje, hoe laat is het? Ja, we gaan. Tijd om te gaan. Effe bijkomen hoor.