Het landschap van Zuid-Amerika ziet er op verschillende plekken anders uit. Er zijn plekken waar de natuur goed verzorgd wordt. Hier ruimen de mensen netjes hun troep op. De dieren en planten kunnen er fijn leven en er dreigt geen gevaar. Maar in Zuid-Amerika is er ook een gedeelte waar het heel anders is: hier wordt veel gevist, er worden bomen gekapt en dieren worden doodgemaakt voor bijvoorbeeld hun vacht. Er zijn organisaties die hun best doen om de natuur te beschermen. We noemen die mensen “natuurbeschermers”. Zij willen, dat de natuur op aarde blijft bestaan. Dit doen ze door het in de gaten houden van bossen, parken, zeeën en alle andere plekken waar planten en dieren leven.
De organisaties van natuurbeschermers houden zich dus bezig met de bescherming van de natuur. Een voorbeeld: ze proberen de jacht op walvissen en zeeschildpadden tegen te houden.
Ook geven ze aandacht aan de bomen in het tropisch regenwoud. Hier verdwijnen hele bossen omdat er meubels van worden gemaakt.
En er is overbevissing in de oceaan. Sommige onderzoekers zijn bang, dat er straks geen leven meer in de oceaan zal zijn. Op de Stad Amsterdam zijn twee natuurbeschermers aan boord gekomen. Zij hebben gekozen voor een heel ander leven. Eerst hadden ze een groot kledingbedrijf en verdienden ze veel geld. Maar ondertussen werden ze steeds bezorgder. Ze zagen namelijk, dat het niet zo goed ging met de natuur. Er bleef steeds minder over. Op dat moment hebben zij ervoor gekozen om hun bedrijf te verkopen en het geld te gebruiken voor het helpen van de natuur en zijn ze actie gaan voeren. Ze hebben een groot gebied gekocht in Zuid-Amerika en dat is nu een nationaal park. Nationale parken worden beschermd door de Overheid. Dat betekent, dat niemand hier iets mag veranderen aan de natuurlijke omgeving.
Met al die harde werk hopen de natuurbeschermers dat de aarde gezond blijft en dat iedereen goed voor de natuur zal blijven zorgen.
Met materiaal uit: Beagle - In het kielzog van Darwin.