Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon. Het kan er dus heel erg warm worden, wel vierhonderd graden Celsius en soms zelfs nog meer. Veel te warm om er gewoon rond te kunnen lopen. Ook ’s nachts is de temperatuur extreem, aan de kant die van de zon afstaat is het extreem koud! Het kan daar wel honderdtachtig graden vriezen.
Een dag op Mercurius duurt lang. Pas na ongeveer 60 aardse dagen is het op Mercurius één keer dag en één keer nacht geweest. In twee maanden is de planeet dus één keer ‘rond zijn as gedraaid’.
Mercurius is veel kleiner dan de aarde Daar past hij wel achttien keer in. Eigenlijk lijkt Mercurius veel meer op onze maan. Net als op de maan zijn er veel rotsen en kraters.
We weten nog maar weinig van Mercurius.
Er zijn tot nu toe nog maar 2 ruimtemissies naar de planeet geweest. Maar er is een nieuwe missie aanstaande . De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stuurt een nieuw onderzoeksapparaat naar Mercurius, die er rond het jaar 2024 zal aankomen. Zo’n onderzoeksapparaat heet een ruimtesonde en deze sonde wordt BepiColombo genoemd. Hij gaat onder andere op zoek naar ijzer en naar sporen van water op Mercurius. Nog even geduld dus voor we meer over Mercurius weten.