Op iedere auto zit een laklaag. Die zit er om de auto een mooie kleur te geven, maar ook om hem te beschermen tegen roest. En je wil natuurlijk geen beschadigingen. Zo.
Nou heb ik hier een prachtige deur. Zo, nou heb ik hier een beschadigde deur. Maar hoe krijgen ze deze nou weer strak in de lak? Dit is een schadeherstelbedrijf. Hier werken vakmensen die hun gereedschap beheersen. En het belangrijkste is een fototoestel. De verzekeraar wil het herstelproces in de gaten houden om er zeker van te zijn dat de schade echt is hersteld. Als een ware beeldhouwer gaat deze schadehersteller aan de slag. Hij volgt de vorm van de plaat en modelleert de plaat terug in z'n oude staat. Nu is het tijd om de krassen te herstellen. Dat doen ze door te schuren en te vijlen. En een andere vakman vult de gaatjes en scheurtjes op. Dat doet-ie zo strak en dun mogelijk. Weer even schuren. Dan wordt de grondverf over het geheel heen gespoten. Dit is een soort zonnebank. Hierdoor wordt de verf sneller hard en gaat het proces sneller. Nog een keer schuren. En natuurlijk een fotootje maken. Dan kan de oorspronkelijke kleur erop. In de computer staat welke kleuren gemengd moeten worden om de juiste kleur te krijgen. De verf wordt afgewogen, wat gefilterd water erbij en mengen maar. Er gaat zelfs een beetje room bij. Oke, we gaan weer spuiten. En dat moet nauwkeurig gebeuren. De spuiter spuit de deur onder en houdt dezelfde afstand tot de deur. Anders krijg je verschillen in kleur. Eerst komt er een kleurlaag op, zeg maar de echte kleur van de auto.
Dan moet de lak vijf minuten intrekken. Vervolgens gaat er een blanke laag overheen, een beschermende lak. Ja, kijk nou eens! Hij is prachtig. Hij kan worden teruggezet, maar eerst een foto voor de verzekering. Oke, zijn jullie er klaar voor? Ja. Oke, daar komt-ie. Drie, twee, een, ja! Schadeherstelbedrijf!