In de zomer gaat er niets boven een verfrissend waterijsje! Ze bestaan meestal uit laagjes met verschillende smaken en kleuren. Pascal laat zien hoe waterijsjes gemaakt worden.
Ik ben Shiva en mijn vraag is: Hoe worden waterijsjes gemaakt? Een heerlijke vraag. We gaan lekker op onderzoek naar waterijsjes. Hier in deze fabriek in Roermond worden ze gemaakt. Dan heb ik 't niet alleen over 't bekende raketje maar nog veel meer verschillende soorten. Ze maken hier 250 miljoen ijsjes per jaar. 250 miljoen! Voor een waterijsje heb je nodig: glucosesiroop, suiker, kleurstoffen, bindmiddel en citroenzuur. En ook niet geheel onbelangrijk: water. Citroenzuur erbij. Dit waterijsje bestaat uit drie verschillende kleuren en dan heb je dus ook drie verschillende soorten siroop nodig. Hier de gele siroop. Dat is ananas. Dan hebben we hier de oranje siroop, sinaasappel. En kijk even, een rode siroop.
Dat is aardbei. Om 't ijsje in de vorm van een raketje te krijgen heb je een mal nodig. Allereerst moet de rode siroop erin gegoten worden. Dat is dan dus de top van het ijs. Deze mal is min 18 graden Celsius. Dus binnen enkele seconden gaat de vloeibare siroop over in hard, gekleurd ijs. Daarna wordt op de bevroren eerste laag de tweede laag gespoten de oranje siroop en, je raadt het al zo gaat het ook met de derde laag, de gele siroop. Nog een belangrijke toevoeging: het stokje. Door de temperatuur heel snel van min 18 graden Celsius naar plus 8 te veranderen, schrikt het ijsje als 't ware los. En daar zijn ze, vers van de pers. Hoppa! Zo vers heb ik ze nog nooit gegeten! Waterijsjes zijn al jarenlang superpopulair. Toch wordt er nog steeds geëxperimenteerd met nieuwe smaken. Onze smaak verandert natuurlijk ook. Die smaken moeten getest worden en dat doen ze hier in het laboratorium. Vandaag zijn ze bezig met een nieuw soort sinaasappel. Mmm! Heerlijk. Ondertussen in de fabriek, ijsjes zijn klaar, plastic eroverheen en dan hoeven ze alleen nog maar ingepakt te worden. Ze kunnen hier wel 10.000 waterijsjes per uur maken. Dag en nacht, het hele jaar door. Al die ijsjes moeten natuurlijk wel in de kou bewaard worden, anders ontdooien ze weer en daarom hebben ze hier een gigantisch pakhuis waar het non-stop min 20, soms min 23 graden Celsius is. Dat is koud, kan ik je vertellen dus ik heb een extra beschermende jas aan. O! Wat een ijsjes, miljoenen! Dus maak je geen zorgen, heb je door deze aflevering zin gekregen in zo'n lekker waterijsje? Hier liggen er genoeg om alle supermarkten in ons land en de rest van Europa te bevoorraden. Ikzelf heb door die kou meer zin gekregen in iets warms. Warme chocolademelk met slagroom of zo. Maar eh... deze neem ik natuurlijk wel effe mee.