Hoi, ik ben Damian. Pascal, ik had gehoord dat je twee bobbels op je scheenbenen hebt, wat zijn dat eigenlijk?
Een hele goede vraag. Want ik heb namelijk zelf sinds ik een jaartje of 11, 12 ben, best wel grote bobbels boven mijn schenen. Maar wat ze daar precies doen? Geen idee. Dus dat ga ik vandaag uitzoeken, hier in Arnhem bij het Sport Medisch Centrum Papendal. Nou, om maar meteen met de deur in huis vallen. Dit zijn ze dan, mijn bobbels, knobbels, hoe je ze ook wil noemen.
Ja, ik kan het zien. Dit is duidelijk een gevalletje van Osgood-Schlatter. Ja dat is vernoemd naar 2 artsen, meneer Osgood en meneer Schlatter, die deze aandoening voor het eerst beschreven hebben. Hoe kom ik daar dan aan? Dit is echt een aandoening die voorkomt bij kinderen die 1 in de groei zijn en 2, heel veel aan sport doen. Hier kijken we naar een röntgenfoto van een kind. Dit is de groeischijf van het onderbeen en daar zien we de groeischijf van het bovenbeen. We zien daar de bobbel van Osgood-Schlatter. Als we het model erbij pakken dan zie je dus dat daar waar die bobbel zit precies ook de pees aanhechten. Die pees zie je op dit model goed, die zie je bij jou natuurlijk iets minder goed. Maar die loopt is dus hier en die hecht hieraan aan die spier die bij jou dus vastzit aan die pees, die is verkort. En dan krijg je dus extra trekkracht bij die aanhechting, en bij die aanhechting bij kinderen zit daar precies de groeischijf en in die groeischrijf daar wordt bot aangemaakt en doordat die spier dus kort is, doordat je veel aan sport heb gedaan, vindt er extra botaanmaak plaats. En dan groeit er dus ook een bobbel. Exact.
Trek maar eens een sprintje, dan zul je merken dat je je spieren goed gebruikt en dat je knie goed gaat voelen. Laat maar zien, trek maar eens een sprint.
En hoe was dat? Je merkt wel sowieso dat je knieën belast worden. En als je dan ook nog in de groei bent dan worden ze dus eigenlijk dubbel belast. Dus ik snap wel dat het impact heeft op je knietjes.
Het komt dus ook voor bij kinderen die in de groei zijn, bij meisjes is dat ongeveer tussen de 8 en de 14 jaar en bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij mij klopt dat wel.
En is er ook nog een mogelijkheid om het voorkomen, want het is natuurlijk wel goed om te bewegen.
Ja zeker. Sporten blijft echt voor alle kinderen heel belangrijk. Dus dat staat voorop. Wel is het zo dat belangrijk is om als je gaat sporten een goeie warming-up te doen. Daarnaast is het ook belangrijk om goede schoenen te dragen die veel steun bieden. Dus dat kan beter inderdaad. Ze zitten lekker maar niet om te sporten. Ja. En wat vooral ook heel belangrijk is als je pijn hebt dat je dan toch even iets rustiger aan gaat doen. Want als je rustig aan doet dan zul je merken dat je ook eerder van je klachten af bent. Wat is dit? Dit is een patellebandje. En dat betekent eigenlijk een knieschijfbandje en dat bandje dat verlicht de druk wat op de pijnlijke plek, extra stevigheid, geeft een beetje stevigheid maar vooral ook dat de pijn minder wordt. Kom ik hier ooit nog vanaf, van die bobbel? Helaas niet, maar de pijn die verdwijnt.
Nou Hiske, dankjewel. Weet ik ook weer waar die bobbels vandaan komen. Graag gedaan.
Een kanttekening. Ze blijven wel voor altijd. Dat kun je vervelend vinden, aan de andere kant boeien weet je, heb je gelijk een leuke jeugdherinnering. En best een leuke naam ook, Osgood-Schlatter. Vooral lekker blijven sporten. Gaan we doen.