Het land Israël bestaat sinds 1948. Het werd opgericht vlak na de Tweede Wereldoorlog. In die oorlog werden 6 miljoen Joden vervolgd en door nazi’s vermoord in concentratiekampen. Na de oorlog besloten internationale leiders dat Joden, die verspreid over de hele wereld woonden, een eigen land moesten krijgen als ze dat willen. Een veilige plek om te wonen. Dat was dit gebied in het Midden-Oosten, dat tot die tijd nog Palestina heette. Dat werd dus het land Israël. De Joden vinden het een goede plek. Het is de plek waar duizenden jaren geleden het jodendom is ontstaan. Zij zijn dus blij met Israël. Maar de inwoners van het gebied, de Palestijnen, zien de veranderingen niet zitten. Een groot aantal Palestijnen moet verhuizen, terwijl ze er al heel lang wonen. Beide groepen hebben er belangrijke heilige plaatsen, vooral in de hoofdstad Jeruzalem. Voor de Israëliërs hebben die te maken met het jodendom, voor de meeste Palestijnen met de islam.
Het gaat snel mis tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Er ontstaan gevechten en er is veel geweld. Aan beide kanten vallen veel slachtoffers. In totaal slaan meer dan 700.000 Palestijnen op de vlucht. Uiteindelijk wordt het land verdeeld in een Israëlisch deel en in Palestijnse gebieden, zoals Gaza en de Westelijke Jordaanoever.
Er zijn grote verschillen in de leefomstandigheden van de Palestijnen en de Israëliërs. Israël heeft een goede economie en een erg sterk leger. De Palestijnse gebieden zijn een stuk armer en hun wapens zijn veel minder krachtig. Bij allebei de groepen blijven er zorgen en ontevredenheid. Zowel Israëliërs als Palestijnen voelen zich vaak onveilig of bedreigd en beide groepen blijven vinden dat zij het meeste recht hebben op het land.
Op sommige plekken bouwt Israël een hek en een hoge muur om Palestijnse gebieden om zich te beschermen tegen aanslagen. Maar de Palestijnen zien het anders. Ze kunnen het gebied bijna niet meer uit en ze voelen zich gevangen en onderdrukt.
De onrust in het gebied is er nog altijd. Vaak wordt er gevochten, soms is het zelfs oorlog. Bij het geweld vallen veel gewonden en doden. Bij de Israëliërs, maar vooral aan de Palestijnse kant. Als er nieuws is over geweld in Israël en de Palestijnse gebieden, volgen mensen over de hele wereld wat er gebeurt. Het is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp waar veel mensen een sterke mening over hebben. Andere landen bemoeien zich er soms mee. Ze zeggen dan dat het geweld moet stoppen. Vaak is het dan weer een periode rustig in het gebied, maar het duurt meestal niet lang voor het weer misgaat.