In januari 1995 staat het water in de grote rivieren in ons land extreem hoog. Men is bang dat de dijken het zullen begeven en ruim 250.000 mensen uit het rivierenland moeten worden geëvacueerd. Het is dan de grootste evacuatieoperatie in de Nederlandse geschiedenis.
…
Om te voorkomen dat het ooit weer zo ver kan komen worden er plannen gemaakt om de rivieren meer ruimte te geven. Dus geen hogere dijken, maar meer opslagcapaciteit van water. Er worden gebieden aangelegd die onder kunnen lopen als de rivier te veel water moet verwerken. En zo zijn er nieuwe natuurgebieden langs de rivieren ontstaan.
…
Het natuurgebied Munnikenland is zo’n gebied. Het is een soort badkuip met eromheen een enorme nieuwe dijk, die ervoor zorgt dat het water niet kan overstromen naar bewoond gebied. Maar Munnikenland staat natuurlijk niet altijd onder water en zo ontstaat een nieuw stuk moerasland, waar de natuur zijn kans grijpt.
…
Want in februari als het water van de rivier hoog staat, kun je de functie van het gebied goed zien. De waterstand in de Waal en de Maas wordt op peil gehouden door het hele gebied onder te laten lopen. Claudia controleert met haar collega Tanja of alle koninkpaarden en runderen op tijd aan het water zijn ontsnapt.
…
In Munnikenland hebben ze twee vliegen in één klap geslagen. De rivier heeft de ruimte gekregen en er is een mooi natuurgebied ontstaan waar je ook van kunt genieten.