Mensen die van dichtbij een tornado meemaken.
Het zijn niet alleen Amerikanen, ook Nederlanders komen erbij in de buurt. Peter Gude bijvoorbeeld. Hij is tornado-jager. Een paar weken per jaar crosst hij door Amerika om er foto's en filmpjes van te maken. Het is zo gigantisch om dat mee te maken. Prachtig. Schitterend. Hier zie je dat hij gaat beginnen. Hij draait. Dit was twee minuten later. Dan zit er een enorme slurf op de grond. Echt gigantisch.
Kun je de camera wel stilhouden van de spanning?
Moeilijk, dat zie je. Op dat moment sta je te schreeuwen, te gillen en te springen. Is dit een hele mooie tornado? Ja, met zo'n mooie gladde slurf, en groot en dichtbij.
Deze heeft alles waar je het voor doet. Een beauty.
Een beauty onder de tornado's, echt een topper. Ben je er klaar voor? Ik denk het. Jerry Westerweel is professor luchtstromingen op de universiteit in Delft. Daar gaan we.
Met een windturbine kan hij de kracht van wind laten zien.
Hoe hard is dit? Ongeveer windkracht 10, een zware storm. Maar nog lang geen tornado? Nee, die gaat nog vijf keer harder. Dan word je helemaal weggeblazen. Ja, dan zit je hier niet meer. Het tornado-effect is, als je goed oplet, ook gewoon in Nederland te zien. Kijk, daar zie je het al. Als de wind waait, zit het vol met kleine werveltjes.
Dat zie je goed als er blaadjes zijn. Die werveltjes zijn dus kleine draaikolkjes van de wind. Prachtig. Dat is het begin van een tornado. Maar voor echt tornado-geweld is er meer nodig. Extreem hete, opstijgende lucht. Zoals bij een vlam. Als daar nog ronddraaiende wind bij komt, wordt dat een wervelende tornado. Dit is wat er in Amerika gebeurt?
Ja. Hete lucht stijgt op en slingert die tornado aan. Want in Amerika komen heel koude en heel warme luchtstromen bij elkaar. De hete lucht is bij de grond, en stijgt dus cirkelend op. Bovenin komt het in botsing met de extreem koude lucht. In een spiraalvorm gaat de boel om elkaar draaien, steeds harder en sneller. De hete lucht omhoog en de koude lucht omlaag. En zo wordt een krachtige tornado geboren, die pas weer stopt als warm en koud genoeg gemengd zijn. En vaak is dat pas als er grote schade is aangericht. Om op tornado's te jagen heeft Peter niet veel nodig. Zijn camera's natuurlijk en precieze informatie van weerapps. Hoe vaak kijk je op de app? Bijna elke avond. Want donderdag vertrekt Peter weer naar Tornado-Alley. En hoe verwoestend ze ook kunnen zijn, als tornadojager hoopt hij, zoals hij zelf zegt... zoveel mogelijk van dit soort beauty's tegen te komen.
Nee, ik kan niet wachten. Ik zit hier op de bank dat ik direct naar Schiphol zou willen rijden en zou willen vertrekken. Het is nu tijd.