Dit zijn allemaal tinnen figuurtjes waar kinderen vroeger mee speelden: soldaatjes, kanonnen, dieren. Tinnen figuren, die zijn een beetje ontstaan omstreeks 1750, toen was er een meneer, dat was een tingieter en die ontdekte dat er een behoefte kwam aan meer speelgoed. Hij maakte bijvoorbeeld apen, olifanten. Het was een tijd van ontdekkingsreizigers, mensen die lazen in de krant over de verre reizen, ze zagen er ook plaatjes van dieren. En wat hij ook maakte waren bijvoorbeeld sprookjesfiguren: Sneeuwwitje, de Gelaarsde Kat, Assepoester. Zo’n 100 jaar later, rond 1850, kwamen er steeds meer tinnen soldaatjes. Het was een tijd dat er ontzettend veel oorlogen werden gevoerd en kinderen wilden dat graag naspelen. En met je verjaardag of met het Kerstfeest kregen ze zo’n doosje met een stuk of 20, 30 soldaatjes erin. En uiteindelijk als je dan wat ouder was, dan had je een heel leger bij elkaar gespaard.
Tot aan de Eerste Wereldoorlog werden heel veel tinnen soldaatjes verkocht. Maar de oorlog was zó verschrikkelijk, dat de ouders toen geen soldaten meer wilden kopen voor hun kinderen. Daarna begonnen toch de ouderen zelf de tinnen figuren weer op te pakken en ze gingen geschiedenisfiguurtjes maken. Hier zien we een voorstelling van het oude Rome, waar de Keizer in triomf naar binnen trekt na een overwinning die hij heeft behaald. De Keizer, die gaat op zijn zegekar middenin en neemt de toejuichingen van het Romeinse volk in ontvangst.
Hier zien we een voorstelling van het dagelijks leven in Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw.
Ik ben zelf ook een liefhebber van tinnen figuren. Ik vind de beschilderde daarvan erg leuk. Ik heb oude Grieken, oude Romeinen, mensen uit de Middeleeuwen en ik heb ook mensen uit het begin van deze eeuw, waar ik nu mee bezig ben. Ik heb er ook heel veel boeken over, die heb ik als voorbeelden gebruikt bij mijn schilderen. En op die manier ben ik heel veel van de geschiedenis gaan houden.