De toeristen komen het hele jaar door naar Spanje, maar in de zomer komen toch wel de meeste toeristen. De zomer is het hoogseizoen. De toeristen logeren het liefst in één van de honderden hotels en appartementen die aan de stranden gebouwd. Lekker vakantie vieren aan zee.
Na een dagje zonnen en zwemmen in de Middellandse zee, gaan veel vakantiegangers winkelen in de gezellige Spaanse winkelstraatjes. Wat drinken op een terrasje of genieten van het Spaanse eten met een lekker glaasje Sangria erbij, een typisch Spaans wijntje. Ieder jaar komen er 50 miljoen toeristen naar Spanje. Dat is drie keer de bevolking van Nederland.
Je noemt zoveel toeristen bij elkaar: massatoerisme. Doordat er zoveel toeristen op vakantie komen zijn veel kleine vissersdorpjes aan de kust veranderd in toeristensteden. Er werden duizenden hotels en restaurants gebouwd. De Spanjaarden zien de toeristen graag komen, want dat is natuurlijk heel goed voor hun portemonnee. Ze doen er alles aan om de toeristen te vermaken, zodat ze volgend jaar weer terug komen.
Niet iedereen wil hetzelfde, dat geldt ook voor de toeristen die naar Spanje gaan, want niet iedere toerist zoekt tijdens zijn vakantie de Spaanse stranden op. Veel vakantiegangers gaan naar de grote steden van Spanje, Madrid of Barcelona. De stadstoeristen komen hier voor de historische gebouwen en om de kunst in de musea te bekijken. Er zijn ook toeristen die voor de natuur naar Spanje komen. De ecotoeristen wandelen door de bossen en bergen in het binnenland. Lekker tot rust komen in de prachtige natuur.
Veel ecotoeristen trekken tijdens hun vakantie de bergen in, de Spaanse Pyreneeën. In de winter komen de wintersporters naar de bergen. En deze toeristen noemen we overwinteraars. Ze vertrekken als het winter wordt naar het warme Spanje. Het zijn vaak oudere mensen die in Spanje blijven totdat het in hun eigen land weer warmer wordt. Veel oudere Nederlanders doen dat ook. Als de winter bij ons begint zoeken zij het zuiden van Spanje op om daar te overwinteren.
De gemiddelde wintertemperatuur is in Spanje 10 graden warmer dan in Nederland. Sommigen Nederlanders gaan nog een stapje verder. Ze gaan wonen in Spanje. Hierdoor zijn er in sommige Spaanse steden Nederlandse buurten ontstaan met Nederlandse cafés, Nederlandse bakkers, met typisch Nederlandse gebakjes en Nederlandse restaurants. Zelfs Nederlandse vis wordt naar Spanje gehaald.