Het gaat wel lekker, toch? Het is nog steeds droog, maar wel een prima weertje. Heerlijk weer, zeker. Bakkie? Ja, lekker. Proost.
Dit is het land van boer Gert en daar komen nu tonnen aardappels vanaf. Hij heeft zo'n 300 hectare grond om eten op te verbouwen. Tarwe, gerst, suikerbieten, uien en dus, zoals hier, aardappels. Gert gebruikt zo veel mogelijk moderne technieken om zo slim mogelijk te boeren. Dus: akkerbouw 2.0.
Dit is de computer van Gert, een hele belangrijke computer, want zonder deze computer gebeurt er niks op deze boerderij. En er zit ook een hele leuke app op. En met die app kan iedereen van elk stukje landbouwgrond in Nederland bekijken welk gewas er nu groeit. Dus ook jij. Hier bijvoorbeeld, op het land van Gert, daar groeit nu zoals we net gezien hebben de aardappel. Vorig jaar groeide er tarwe en het jaar daarvoor ook aardappelen. En als we naar de buurman gaan dan groeit daar nu tarwe. Het jaar daarvoor aardappelen en daarvoor bieten. Superhandig, want dan kan je dus een mooi overzicht krijgen van wat er in Nederland op het boerenland verbouwd wordt. Dit zijn de stukken land van Gert en hier kun je zien hoe hij zijn gewassen erover verdeeld heeft. Ongeveer de helft, 150 hectare, aardappels. Bijna 75 hectare suikerbieten en dan nog wat granen en hier uien. Maar hoezo heb je gekozen voor deze indeling? We willen ons risico zoveel mogelijk spreiden. Dus als we een slecht jaar hebben met de aardappels dan hopen we dat we een goede oogst hebben met de suikerbieten. En hebben die gewassen dan elk jaar dezelfde plek? Nee, want als wij heel lang hetzelfde gewas op hetzelfde perceel houden, dan ontwikkel je ziektes in de bodem en dat wil je zien te voorkomen. Daarom moet je steeds rouleren. Ja.
Van alle stukken land van Gert zijn gps-kaarten gemaakt zoals deze. En hier, boven op het dak van een schuur, staat een grote antenne, een gps-antenne. Al zijn tractoren zijn uitgerust met gps-ontvangers en die werken eigenlijk hetzelfde als een navigatiesysteem in de auto, maar dan zijn ze nog veel nauwkeuriger. Van elke tractor kunnen ze tot op twee centimeter nauwkeurig meten waar die zich op het land bevindt.
Gps is superhandig, je kunt er namelijk hele precieze kaarten mee maken en routes mee uitzetten. Je kan bijvoorbeeld je land er zo slim mogelijk mee indelen in rijlijnen. Die rijlijnen kun je dan bij de tractor inprogrammeren en dan volgt hij ze helemaal zelf. Hij maakt geen enkele kronkel of bochtje teveel. Als chauffeur hoef je dan alleen nog maar de rooiwagen een beetje in de gaten houden. Kijk, hij maakt nu een bocht en ook dat gaat volledig automatisch. Volgens mij gaan we de aardappels nu wegbrengen. Nou, ik chill 'm gewoon.