Dit is een scherf van een Delfts blauw bord.
‘Delfts blauw’ is de naam voor een soort aardewerk met blauwe versieringen dat in Delft wordt gemaakt. Het bestaat uit verschillende grondstoffen die vermengd worden tot een dunne, vloeibare kleipap.
Van een deel van deze pap wordt een dikke kneedbare kleimassa gemaakt. Met deze klei worden op een pottenbakkersschijf allerlei ronde vormen gemaakt, zoals borden en schotels. Er wordt hierbij een dikke plak klei over de schijf uitgerold. Met behulp van een machine wordt op de draaiende schijf bijvoorbeeld een bord gevormd.
Van een ander deel van de kleipap worden ingewikkeldere vormen gemaakt, bijvoorbeeld kleine huisjes. De vloeibare kleipap wordt hierbij in gipsvormen gegoten, en na een kwartiertje wordt een deel hiervan er weer uit gegoten. Er ontstaat zo een stevige laag klei die de buitenkant van het stuk vormt. De vorm wordt dan geopend, en de naadjes die in de vorm zijn ontstaan worden glad gemaakt.
Omdat het stuk nu nog vochtig is, wordt het gedroogd en in de oven gezet. Daar wordt het bij meer dan 1000 graden gebakken tot de klei hard en wit is geworden. Die witte gebakken klei wordt ‘biscuit’ genoemd. Het is nu klaar om met de hand beschilderd te worden met een zwarte kleurstof.
Nadat het stuk beschilderd is kan de laag glazuur er overheen, waardoor het mooi gaat glimmen. Het hele stuk wordt hierbij ingespoten met een wit laagje. Hierna wordt het nog één keer gedroogd en gebakken, waarbij dat laagje glazuur smelt en doorzichtig wordt. De zwarte verf wordt dan vanzelf blauw, en dan is het klaar.