Is het snugger? Of is het kletspraat? We zullen het zien. Hoe kun je het best een boef vangen? Met een superherkenner. Maar hoe doet u dat dan? Nou, dat is heel simpel. Kijk, ik herken mensen en dat kan ik supergoed. Ja. Ik hoef iemand maar één keer te zien bij de slager, bij de bakker, of op zo'n scherm en dan kan ik me die persoon voor altijd herinneren. Fantastisch. En wat doet u daar dan mee? De hele dag beelden van bewakingsvideo's kijken om te wachten tot ik iemand herken. Ik zou zelfs u heel snel herkennen. Natuurlijk zou u mij snel herkennen want ik ben meneer Snugger. En ik ben wereldberoemd van Studio Snugger.
Hier herken ik u bijvoorbeeld, daarachter herken ik mijzelf. Dat bent u. En daarachter herken ik ook mijn fiets en ik herken dat u hier aan het aankondigen bent. Ja maar ik heb het idee dat ik hier... Ja, daar gaat u, hier steelt u mijn fiets. U bent een dief. Nee. Ja. Ik sla u in de boeien, u gaat mee naar het bureau. Ik kan het uitleggen! Zo doe ik mijn werk! Kom die fiets brengen! Kijk dan! Ik heb alleen helemaal niet gestolen! Sorry, normaal gesproken... Wat een ontzettende kletspraat. Wie denkt dat meneer Snugger een boef is die kan alleen maar kletspraat verkopen.
Snugger! Is het echt waar? Daar wil ik meer over weten.
Zo’n fantastische superherkenner is natuurlijk niet altijd in de buurt. In dat geval maakt de politie gebruik van andere manieren om boeven op te sporen. Stel je voor dat je tas met mobieltje erin is gestolen. De politie gaat kijken of er camerabeelden van de diefstal zijn. Als het in een winkelcentrum of op een station is gebeurd zijn er vaak camerabeelden. De politie vraagt deze beelden meteen op en kijkt of ze mensen duidelijk in beeld zien. Bij een grote overval of grof geweld laat de politie deze beelden ook wel eens zien op televisie, om tips te verzamelen van mensen die iets of iemand herkennen. Ook zijn getuigen heel belangrijk; mensen die de misdaad gezien hebben. Misschien heeft iemand de dader zien wegrennen met de tas. Als er geen camerabeelden en geen getuigen zijn, zou de dief ook gevonden kunnen worden door middel van DNA-sporen. Iedereen heeft een eigen DNA. Een dief die spullen gestolen heeft laat altijd sporen achter. Bijvoorbeeld een haar, een druppel zweet of een petje dat afvalt. De politie kan met speciale hulpmiddelen heel veel sporen vinden. Een computer kan laten zien bij wie het gevonden DNA hoort. De politie heeft speciale bevoegdheden. Dat betekent dat de politie manieren moet gebruiken om de dief op te sporen die anderen niet mogen gebruiken. Ze mogen bijvoorbeeld mensen afluisteren. Dat mag niet zomaar bij iedereen. Er moet een goede reden voor zijn. Dus zolang jij niets geks gedaan hebt, hoef je niet bang te zijn dat de politie met je meeluistert als jij je klasgenootje vertelt over een snoepje dat je gepikt hebt uit de snoeppot.