Geschiedenis examen VWO: Steden en burgers in de Lage Landen (1050 - 1700) (16 video's)
Wat maakte de opkomst van een stedelijke burgerij in de Nederlandse gewesten mogelijk (1050 – 1302)? Welke invloed hadden sociaaleconomische en politieke ontwikkelingen op de positie van de stedelijke...
In de Gouden Eeuw woedde er een strijd tussen katholiek Spanje en protestant Nederland: de 80-jarige oorlog. Daarover gaat dit schilderij van Adriaen Pietersz. van de Venne. De katholieken en protestanten vissen letterlijk naar zieltjes. De katholieken proberen mensen te lokken met pracht en praal, de protestanten met de bijbel.
Wat gebeurt er hier op dit schilderij? We kijken naar een rivierlandschap met op beide oevers veel mensen. En in het midden op de rivier, bootjes met mensen die naar mensen vissen. Het schilderij is in vogelvluchtperspectief geschilderd. Er is heel veel te zien. De schilder Adriaan van de Venne, schildert in 1614 hier een soort propagandaschilderij. We kijken naar een rivierlandschap vol met mensen. Op de linkeroever, op de rechteroever, in het water, zwemmend, staand, bijna verdrinkend. Beide oevers verschillen van elkaar. Je kan het zien aan de mensen. Op de linkeroever lijkt alles wat netter en ordelijker. Terwijl op de rechteroever het iets rommeliger lijkt en als je goed kijkt zie je ook een paar van die gekke mensen ertussen staan. Achterin zien we een groepje mannen in rode gewaden, kardinalen en ze dragen op een draagstoel de paus. Het is wat kleurrijker terwijl hier op de linkeroever, vooral helemaal vooraan zien we een grote groep mannen in het zwart. Er zijn nog meer verschillen, bijvoorbeeld de lucht. Boven de rechteroever is de lucht donker, een beetje onheilspellend. Als we naar de linkeroever kijken, lijkt de zon door te breken. En ook de bomen. Op de linkeroever staat een boom mooi in bloei terwijl op de rechteroever een boom bijna dood is, verdord. Wat betekent dit schilderij nu? Het leuke en interessante aan dit schilderij is eigenlijk het verhaal. Het gaat over twee christelijke groepen in de Gouden Eeuw die het niet goed met elkaar konden vinden: de katholieken en de protestanten. De katholieke kant kan je het beste herkennen door deze processie van geestelijken: de kardinalen in het rood die de paus dragen. Aan deze kant zien we in het zwart een groep protestante geestelijken: dominees. En het conflict wat hier verbeeld is, is een vrijheids- en godsdienststrijd, wat bijna de gehele Gouden Eeuw duurt. In het zuiden van Nederland, nu Brabant en België, was iedereen overwegend katholiek. In het noorden vooral protestant. En deze noordelijk provinciën waren voor een eigen republiek, de republiek der zeven provincies, los van het machtige katholieke Spanje en koning Filips II. Deze lange strijd tussen katholiek Spanje en protestant Nederland was zowel op land als op zee.
De oorlog duurde meer dan tachtig jaar: De 80-jarige oorlog. Maar het was niet tachtig jaar achter elkaar oorlog, er was ook een adempauze: het 12-jarig bestand. In die tijd is dit schilderij gemaakt. Noordelijk Nederland wordt door de rivier gescheiden van zuidelijk Nederland: de protestanten tegen de Katholieken. Wat zijn ze aan het doen? Ze vissen naar zieltjes. Zieltjes winnen. De katholieken proberen de mensen te verlokken om in hun boot te klimmen door middel van overdaad, goud, wierook, mooie zang maar het lukt niet helemaal. Terwijl bij de protestanten de mensen vanzelf uit het water in de boot lijken te klimmen. Vanuit het standpunt van de protestanten ging de katholieke kerk ten onder aan hun eigen pracht en praal. De protestanten geloven in een kerk zonder al die toeters en bellen. Alleen het ware woord van god, de bijbel. Een sobere kerk en daar zwemmen al die mensen op af. Maar voor welke kant is de schilder nu? We zien hem hier staan, tussen de protestanten. Hij is dus voor de protestante kant. Gelukkig komt er een einde aan die lange oorlog in de Gouden Eeuw tussen katholiek Spanje en protestant Nederland. In 1648 wordt in Munster de vrede getekend. De oorlog is dan wel over, maar de spanningen en tegenstellingen tussen de katholieken en protesten blijven nog lang voelbaar. Religieuze en politieke conflicten zijn vaak hardnekkig en liggen vandaag de dag nog steeds op de loer. Misschien van alle tijden, propaganda maken voor je eigen partij, je eigen kant. Wij tegen zij. Adriaan van de Venne schildert dit op zijn eigen zeventiende-eeuwse manier. Hoe dan ook, dit onderwerp levert wel een mooi schilderij op.