We kennen het Eurovisie Songfestival nu als een spektakel met veel glitter en glamour. In de beginjaren is het een bescheiden muziekfeestje in zwart-wit. Maar ook dan is er al kritiek. Nederland heeft tot nu toe vijf keer gewonnen en is vier keer gastland geweest. Hoe zag dat eruit? Een terugblik op het Songfestival in Nederland.
Geen muziekspektakel in de concertzaal van Ahoy, maar een noodopvang voor patiënten.
Goedenavond, dames en heren, welkom in de studio voor de langverwachte finale van het Europese Songfestival.
Goedenavond, hartelijk welkom bij het vijftiende Eurovisiesongfestival dat gehouden wordt in...
Andere Tijden kijkt terug naar de keren dat het festijn wel doorging in Nederland.
Corry Brokken weet onder meer met haar verleidelijke blikken in de camera de jury eenvoudig te overtuigen.
U kunt het zelf zien, Nederland is de winnaar, met
Net als Toen.
Door deze klinkende overwinning mag Nederland het volgende festival organiseren. Televisie staat nog in de kinderschoenen. In 1958 heeft maar acht procent van de huishoudens een tv-toestel. Maar voor deze prestigeklus wordt alles uit de kast gehaald. De grootste studio in Hilversum is die van de AVRO met zo'n 200 stoelen. En ook Corry Brokken is weer van de partij.
Goedenavond dames en heren, welkom in de AVRO studio. Waar zojuist door Dolf van der Linden en zijn Metropole Orkest de eerste klanken zijn ingezet voor de langverwachte finale van het Europese Songfestival. Tien landen zijn hier vanavond vertegenwoordigd. En naar schatting kan worden aangenomen dat op dit moment zo'n 25 miljoen kijkers, verspreid over heel Europa deze uitzending zullen gaan volgen. Tien jury's en tien landen zullen over een uur de winnaar of winnares bekendmaken.
En dames en heren, u ziet nu Hannie Lips opkomen in verband met een extra mededeling. Ik weet niet in welke taal zich uitspreken.
Dames en heren, technische moeilijkheden in het Eurovisie net is het eerste lied dat van Italië straks niet in alle landen ontvangen. Het zal daarom nu nog eens overnieuw gezongen worden.
Hannie Lips: Goedenavond
Man uit Wenen: Hallo
Hannie Lips: Kunt u me horen?
Man uit Wenen: Hier Wenen.
Hannie Lips: Ja, goedenavond.
Man uit Wenen: Dit is de uitslag van de Oostenrijkse jury.
Nummer één: Italië, een punt.
Hannie Lips: Nummer één, Italië…
Man uit Wenen: Nummer drie…
Hannie Lips: Momentje. Nummer één: Italië, een punt.
Man uit Wenen: Nummer vijf, Zweden: een punt.
Hannie Lips: Nummer vijf…
Man uit Wenen: Nummer acht…
Hannie Lips: Momentje alstublieft.
Dit gaat niet helemaal juist, u merkt het. Er is geen goed telefonisch contact.
Hannie Lips: Ik moet uw woorden herhalen. Wilt u langzaam spreken?
Goedenavond Keulen.
Goedenavond Brussel.
-Goedenavond.
Goedenavond Kopenhagen.
Ik merk op dat helaas het Nederlandse liedje niet zo erg is ingeslagen.
Hannie Lips: De grote prijs van het Europese lied is voor: ‘Dors, mon amour’.
‘Dors, mon amour’, een slaapliedje waar we weinig meer van gehoord hebben, terwijl het Italiaanse ‘Volare’ een klassieker wordt. Corry Brokken eindigt, samen met Luxemburg, roemloos op de laatste plaats.
En hiermee, dames en heren, willen wij dan deze rechtstreekse televisie-uitzending uit de AVRO-studio in Hilversum gaan beëindigen. Onze beste wensen vergezellen de luisterende buitenlandse delegaties naar hun diverse woonoorden in Europa, waarvan de bewoners vanavond door het medium televisie voor een kort ogenblik tot één grote familie verenigd zijn geweest. Dames en heren, goedenavond.
Een jaar later probeert Corry Brokken, ditmaal in een duet met Bruce Loo, voor de vierde keer een ticket te bemachtigen. Dan moet ze wel eerst het Nationale Songfestival winnen. De Nederlandse kijker mag per briefkaart stemmen en er wordt een deskundige jury samengesteld. Niet Corry Brokken wint, maar Teddy Scholten. Zij mag Nederland vertegenwoordigen in Frankrijk
Ik heb ook andere liedjes gehoord, die ik toch ook wel heel erg in aanmerking vond komen. Dat het uiteindelijk dit geworden is, ben ik natuurlijk reuzeblij om. Ik vind het enig.
Ja, dat kan ik mij voorstellen. Ik wens je nu alvast heel veel succes in Cannes.
Dankuwel. Ik zal mijn uiterste best doen.
Het is voor de tweede keer dat de Nederlandse televisie het Eurovisie Songfestival wint.
Eén van de grootste successen van de laatste tijd op het gebied van licht amusement is behaald door onze landgenote Teddy Scholten.
Ondanks de winst van Teddy Scholten ziet Nederland af van het organiseren in zo'n korte tijd van weer een festival. Te duur.
Dames en heren in het Teatro Real in Madrid. De uitslag is inmiddels binnen. Vier landen zijn op de eerste plek geëindigd: Spanje met 18 punten, het Verenigd Koninkrijk met 18 punten, Nederland met 18 punten en Frankrijk.
Meneer Rengelink, volgend jaar zal de NTS het Songfestival organiseren.
Voor de tweede keer mag Nederland dit grote tv-spektakel organiseren, deze keer in de RAI in Amsterdam.
Om van een spontaan applaus verzekerd te kunnen zijn, dient dit bordje dat op het gewenste moment oplicht, want de 400 miljoen kijkers moeten een geordende indruk krijgen. Zo'n songfestival is uiteindelijk ook een stukje Holland Promotion. Twaalf landen doen vanavond mee. En dat zijn er al eens meer geweest. In 1957 bijvoorbeeld waren er alle achttien Eurovisie landen. Portugal en Oostenrijk liet het inmiddels afweten. Vorig jaar stapte Denemarken uit. Finland, Noorwegen en Zweden bleven dit jaar thuis. Jaarlijks wordt de kritiek op dit Europees amusementstreffen groter.
Meneer Van Kampen, het is nu de vijftiende keer dat Eurovisie Songfestival wordt georganiseerd. Vindt u dit nou het summum van Europese top amusement?
Warry van Kampen: Nou, nee, dat geloof ik niet.
Interviewer: Wat kost dat nou, zo'n productie?
Warry van Kampen: Euh, dat is ongeveer 200 duizend gulden.
Interviewer: Nu is het zo dat dit jaar voor het eerst alle Scandinavische landen niet meedoen. Heeft u een idee waarom?
Warry van Kampen: Ja, omdat zij precies dezelfde moeilijkheden hebben als wij. Ze krijgen te weinig bekende goeie artiesten om daaraan mee te werken. Het is namelijk een hele moeilijke opgave om een hit te schrijven, om een succeslied te schrijven. Dat is niet makkelijk. En ze hebben daar nou niet zo erg veel succes mee gehad in de vorige festivals waar ze wel hebben meegedaan. Misschien beïnvloedt dat een beetje.
Het blijkt een festival te worden met weinig deelnemende landen, maar met veel succesvolle hits.
Dames en heren, goedenavond, hartelijk welkom bij het vijftiende Eurovisiesongfestival dat gehouden wordt, u weet het allemaal, in Amsterdam.
En nu, uit Frankrijik: de zanger Guy Bonnet. En de zogenaamde Postcards wordt geïntroduceerd. Een kort introductiefilmpje van de artiesten om de miljoenen tv-kijkers te laten zien hoe fraai het land van herkomst wel niet is.
Gisteren won zij het Eurovisiesongfestival met het liedje ‘All Kinds of Everything’. Vandaag maakte zij met haar moeder en grootmoeder een rondvaart door de Amsterdamse grachten. De 18-jarige Ierse Rosemary Brown, beter bekend als Dana.
Ondanks de kritiek en de hoge kosten gaat het festival toch gewoon door. Scandinavië doet weer mee, mét succes.
Songfestival 1974: Er is geen twijfel over mogelijk. Het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival 1974: Abba.
Waterloo wordt het Songfestivalnummer aller tijden en is een bron van inspiratie voor anderen.
Songfestival 1975: Het Eurovisie Songfestival 1975 is gewonnen door Nederland.
Teach-In: Het is te gek jongens, het is zo leuk. Ik kan eigenlijk geen woorden ervoor vinden. Dus.
Songfestival 1976: Goedenavond. Hartelijk welkom in de Prins Willem-Alexander zaal van het Haagse Congresgebouw, waar vanavond de finale plaatsvindt van het 21ste Eurovisiesongfestival. De presentatie van het songfestival is in handen van Corry Brokken. Zij was eenmaal winnares in 1957 met ‘Net Als Toen’ en komt vanavond in dit Eurovisiesongfestival 1976 terug in een geheel onverwachte rol, namelijk als presentatrice.
Ik wens de jury's in de 18 landen die straks moeten gaan beslissen welk liedje Europa's liedje numero één dit jaar gaat worden, veel succes en veel inzicht.
Songfestival 1976: Wat mag u verwachten vanavond? Kwalitatief niet al te bijzondere liedjes, want de meeste liedjes die u hoort vanavond zijn combinaties van hits van het afgelopen jaar. Mixages waarvan je kan zeggen: herkenbaarheid staat voorop.
Verenigd Koninkrijk: tien punten.
Songfestival 1976: Ja hoor, het is zover United Kingdom, Engeland, heeft het Eurovisiesongfestival 1976 gewonnen met het lied ‘Save Your Kisses For Me’, gezongen door de Brotherhood of Man.
Vier jaar later is er in dezelfde zaal opnieuw een Eurovisiesongfestival. Niet omdat Nederland de voorgaande editie heeft gewonnen, maar uit pure nood. Het is Den Haag of helemaal geen festival. Nederland stemt in op voorwaarde dat de EBU financieel bijspringt.
Songfestival 1980: Dames en heren, hallo, hartelijk welkom hier in het Congresgebouw. Het Nederlands Congresgebouw in Den Haag, waar vanavond het vijfentwintigste Eurovisiesongfestival plaatsvindt.
Landen krijgen het verzoek van de NOS om zelf een presentator of presentatrice mee te nemen om de act te introduceren. De Postcards zijn vervangen door foto's in Nederland en daardoor spotgoedkoop.
Songfestival 1980: Ja, beste mensen, op het gevaar af dat u me ouderwets vind, maar het moet me toch van het hart dat ik door sommige bijdragen toch met een beetje weemoed terugdenk aan de festivals Teddy Scholten en Lenny Kuhr, om zo een paar te noemen. Het zijn tenslotte ook niet allemaal muzikale parels aan de zilveren Eurovisieketting, om het zo te zeggen. Ierland pakt het weer anders aan met Johnny Logan.
Johnny Logan, daar komt ‘ie.
Rotterdam staat klaar om het Eurovisie Songfestival voor de vijfde keer in Nederland te organiseren. Alleen wanneer? Dat is de vraag.